Földi paradicsom a Magyar Nemzeti Galériában

nlc | 2010. Április 01.
Rodin, Giacometti, Marino Marini, Henry Moore szobrai, Monet, Degas, Renoir, Chagall festményei, Modigliani, Matisse, Lipschitz grafikái sok más kiváló alkotással együtt május 2-ig láthatóak a Magyar Nemzeti Galéria Földi paradicsom című időszaki kiállításán.
Földi paradicsom a Magyar Nemzeti Galériában

A Földi paradicsom – Modern mesterművek a Kasser-Mochary gyűjteményből című kiállítás egy olyan magángyűjteményt mutat be, amely sosem látható így, egyben: anyagát csak az augsburgi Schaezlerpalais-ban tavaly bemutatott és a Magyar Nemzeti Galériában most látható kiállítás kedvéért válogatták össze.

A gyűjtemény alapítói a magyar származású Elizabeth és Alexander Kasser (eredeti nevén Kasza) házaspár. A most kiállított gyűjtemény nemcsak a gyűjtők személye miatt lehet fontos a magyar látogatóknak, hanem azért is, mert Magyarországon ritkán vagy először látható remekművekkel találkozhat, az impresszionizmustól a klasszikus modernig.

A Földi paradicsom az emberiség örök víziója és vágyálma a tökéletességről, a természetről, az emberek közötti harmóniáról, arról a soha nem volt aranykorról, ami a művészet számára az egyik legkimeríthetetlenebb téma.

A gyűjtemény 53 művésztől válogatott 102 darabja mind ebbe a hatalmas tematikus keretbe ágyazódik. Rodin, Bourdelle, Marino Marini, Giacometti, Henry Moore szobrai, Monet, Degas, Renoir, Chagall festményei, Modigliani, Matisse, Lipchitz grafikái sok más kiváló alkotással együtt öt nagy tematikus egységben mutatják be a modern művészet mestereinek Földi Paradicsomot megidéző vízióit.

 

Exit mobile version