Tej – tápláló finomságok egy életen át

AMC - Tej Terméktanács | 2010. Október 21.
A tej és a tejtermékek értékes vitamin- és ásványianyag-források. A bennük lévő kalcium az élelmiszerek közül a legnagyobb mértékben, 90%-ban szívódik fel a fiatal és az idős szervezetekben egyaránt. A tejtermékek éppen ezért minden korban kiemelten ajánlott élelmiszerek, amelyek egy teljes életúton át rendelkezésünkre állnak.
Tej - tápláló finomságok egy életen át

Kezdjük az elejéről: a magzat egészséges fejlődésére óriási hatással van a kismama által elfogyasztott tejtermékek kalcium- és vitamintartalma.

Az újszülöttek egyetlen tápláléka úgyszintén a tej; az anyatejjel táplált csecsemők egészségesen növekednek, és rövid idő alatt megduplázzák testsúlyukat.

Néhány évesen, kisgyerekkorban, amikor talán a legtöbb megpróbáltatás éri a picik csontjait a játszótéren, szintén szükséges a kalciumban gazdag táplálkozás, amely elképzelhetetlen tej- és tejtermékek nélkül. Ráadásul a tejtermékek magas fehérjetartalma a kicsik izmainak megerősödéséhez is nagyon fontos.

Felnőttkorban sem okos dolog mellőzni a tejtermékeket az étrendből, mert így szervezetünk nem jut hozzá a bennük lévő fontos fehérjékhez, zsírokhoz, vitaminokhoz és ásványi anyagokhoz.

Minden életszakaszról szót ejtettünk már, kivéve a közép- és időskort. Tudta, hogy már 45 év fölött évente mintegy 0,3-0,5%-kal csökken a szervezet csontsűrűsége? Ez ugyan az élet természetes velejárója, de e csontsűrűség-csökkenés sebessége kalciumhiányos állapotban fokozódik. Ezért nem lehet elégszer hangsúlyozni, mennyire fontos pótolni az elvesztett kalciummennyiséget, hogy minél tovább megőrizzük egészséges, strapabíró csontjainkat.

Legyen ezért a Te jelmondatod is: egészség egy életen át, friss, hazai tejtermékekkel!

Exit mobile version