Csúszós utak

Densia | 2012. Február 14.
Tél van! Ilyenkor az ember nem szeret kimozdulni. Elég egy rossz mozdulat, rossz lépés és máris kész a baj. A balesetek okai többnyire a síkos, csúszós járdák. A legsúlyosabb esetben akár még csonttörést is szenvedhetünk.

A csontok egészsége

Ilyenkor is fontos odafigyelni a csontok egészségére! Az osteoporosis, vagyis a csontritkulás a csontváz általános megbetegedése, ahol a csonttömeg megfogyatkozása és a csontminőség romlása fokozott törékenységhez vezethet. Legtöbbször a természetes – mind a két nemet érintő – öregkori, illetve a nők esetében a poszt-menopauzás formáival találkozhatunk.

A megelőzés fontossága

A kiegyensúlyozott, változatos étrend – különösen a megfelelő kalcium és a D-vitamin fogyasztás  – és az aktív testmozgás télen is fontos szerepet játszanak  csontjaink egészségének megőrzésében. Miután kalcium nem képződik a szervezetben, a szükséges mennyiséget a táplálékból kell felvenni.
A szakemberek javaslata az, hogy változatos, kiegyensúlyozott táplálkozással a napi kalciumszükségletünk 75%-át tej és tejtermékek fogyasztásával fedezzük.
Ez a kalcium mennyiség már napi 3-4 egységnyi tejjel, tejtermékkel biztosítható (1 egység pl. egy pohár tej (2dl), egy pohár joghurt, 3 dkg sajt, 5 dkg félzsíros túró).
A tej és a tejtermékek ideális kalciumforrásnak tekinthetőek, mert a tejben egyszerre és optimális arányban található fehérje, D-vitamin, foszfor, tejzsír és tejcukor, amelyek segítik a kalcium felszívódását, ezáltal pedig csonttömegünk megtartását.

Jól tesszük tehát, ha ilyenkor a D-vitaminra is különösen odafigyelünk. D-vitamint egyes állati eredetű élelmiszerekből tudunk pótolni (pl. tej és tejtermékek, a tőkehal-májolaj, a máj illetve a tojás), illetve szervezetünk azt a napfény hatására, annak sugárzásának (ultraibolya B) köszönhetően is képes előállítani.  Télen azonban – a napfényben szegény időszak alatt – sokkal nehezebben jutunk hozzá ehhez a fontos vitaminhoz, ezért könnyebben alakulhat ki hiányállapot a szervezetben.

Téli tippek

Exit mobile version