Mi is az a swing?

nlc | 2015. Január 29.
A 20. század elején lett felkapott a jazz zene, ennek pedig a ‘30-as évekre létrejött a ,,swing" nevű változata. A jazz zenére különböző táncok alakultak ki Amerika-szerte, ezeket nevezzük összefoglaló néven swingtáncoknak. Ezek a táncok újra divatosak lettek a 21. században!

A legismertebb, ma is táncolt páros swingtánc a Lindy Hop, ami New Yorkhoz, azon belül Harlemhez köthető, fénykorát pedig a ‘30-as, ‘40-es években élte. Nem csak páros táncokat ismerünk ebből a korszakból, az Autentikus Solo Jazzt nevéhez hűen szólóban táncolják, ráadásul bármilyen jazz zenére táncolható a ‘20-as évektől az ‘50-es évekig. A Charleston a ‘20-as években volt elképesztően népszerű.

Bár ez a korszak elmúlt, a stílus megint népszerű lett, sok fiatal szívét és estéit rabolja el a swing tánc. Lehet páros vagy szóló, abban biztos lehetsz, hogy nagyon vidám, energikus táncban lesz részed, amiben bátran lehet improvizálni, felszabadultan táncolni. Nagy teret ad az önkifejezésre, a ritmussal való játékra, a hangulata egészen magával ragadó. Egy-egy buli nem csak a táncról szól, hanem új barátok szerzéséről, egy közösséghez való tartozásról. Lehet teljesen improvizatív, de vannak ismert koreográfiák, amelyeket a nagyobb rendezvényeken egyszerre szoktak táncolni.

A Keep Swinging Egyesület célja, hogy ennek a korszaknak a kultúráját, zenéjét és táncait megismertesse az eziránt érdeklődőkkel – tanítanak, rendezvényeket és programokat szerveznek. Az Egyesületnél Lindy Hopot és Authentic Solo Jazz & Charlestont is lehet tanulni.

Az új tanfolyamokra, amelyek a február 9-i héten indulnak, itt tudsz jelentkezni:
http://www.keepswinging.hu/oktatas/uj_tanfolyam/

Egyesületünk fókuszában az autentikus zenék és táncok vannak, azonban időnként a mai stílusokból is merítünk: az alábbi klipben elektro swing zenére táncoljuk a lindy hop-ot.

Créme de la pop együttes videóklipje, amelyben az Egyesület tagjai is közreműködtek:

 

Ha kedvet kaptál valamelyik tánc kipróbálásához, akkor most a Keep Swinging Egyesülettel közös nyereményjátékon havi bérleteket nyerhetsz.

Nyeremény:
– 1 db (2 főre szóló) egy hónapos (4 egymást követő alkalomra szól), kezdő Lindy Hop bérlet
– 1 db (1 főre szóló) egy hónapos (4 egymást követő alkalomra szól), kezdő Authentic Solo Jazz & Charleston bérlet.

Bővebb információ a Keep Swinging Egyesület honlapján »

 

Exit mobile version