Amarillisz – a megkapó szépség

Bakker Holland Kft. | 2016. November 15.
Az Amarilliszt (Hippeastrum) először az Andokban fedezték fel Peru és Chile területén, Európába azonban csupán 1830 körül érkezett ez a nagyméretű, különleges virághagyma, ezután pedig még közel egy évszázad telt el, mire a hétköznapi emberek számára is hozzáférhetővé vált. Az Amarillisz az egyik legkönnyebben tartható hagymás növény, amely a lakásban is jól érzi magát. E gyönyörű virág hagymája hatalmas, hiszen a körmérete elérheti akár a 35 centimétert is. Nyáron tarthatod a szabadban, a fagyot azonban nem bírja, így ősszel még időben védett helyre kell vinni.
Amarillisz – a megkapó szépség

Az Amarillisz ültetése

Az Amarillisz ültetése kezdő kertészkedők számára sem jelent majd nehéz feladatot. Fontos, hogy ültetéskor a majdani magas szár és a virág nagy mérete miatt stabil cserepet használjunk, különben a kifejlett virág kiborulhat a földből. Lényeges ezen kívül még a friss, laza szerkezetű, jó vízelvezető képességű virágföld is. Ültetéskor az Amarillisz hagymájának felső 1/3 részét hagyd szabadon. Az ütetést követően helyezd a cserepet világos, meleg helyre (± 20° C). A szárnak hőre van szüksége a fejlődéshez. Ebben a fázisban gyors szárnövekedést tapasztalhatsz, néhány héten belül azonban az Amarillisz bimbói is kibontakoznak, hogy felfedjék látványos virágaikat. Az egész folyamat – fajtától függően – az ültetéstől a virágzásig kb. 6-10 hetet vehet igénybe. Adott Amarillisz fajták elérhetik akár az 55 cm-es magasságot is, ezért is fontos, hogy a hagymát mindig stabil cserépbe ültesd!

Pazar virágzás

Ha az Amarillisz rügyei elkezdenek kinyílni, és megmutatkozik a virág színe, a növényt áthelyezheted egy hűvösebb helyre. A hűvös légkör gyakran meghosszabbítja az Amarillisz virágzását, így még tovább élvezheted virágainak gyönyörű színeit. A legtöbb hagymából legalább 3-4 virágfej fejlődik ki száranként, de nem ritka az 5-6 virágfej sem.

Mit tegyek, ha elvirágzott?

Amikor az Amarillisz elvirágzott, nem szükséges tovább locsolnod. Távolítsd el a virágfejet, de csak a virágfejet, azaz soha ne vágd le azonnal a virág szárát tőből. Mint minden hagymás, úgy az Amarillisz is a szárában raktározza a tápanyagot, a virágzást követően pedig a szárból kerül vissza a maradék tápanyag a hagymába. Legjobb, ha a virágzást követően félreteszed a cserepet, hagyod elszáradni a szárat és a leveleket (a levelek elszáradása eltarthat akár hónapokig is), majd ha a levelek is elszáradtak, levághatod mind a szárakat, mind pedig a leveleket, kiveheted a földből a hagymát és száraz, hűvös helyen pihentetheted kb. 2-3 hónapot. Ha letelt a pihenőidő, ismét elültetheted és világos helyen tartva a rügyek megjelenésével elkezdheted újból locsolni. Egy egészséges hagyma évente akár kétszer is virágozhat.

Ha most látsz hozzá az ültetéshez, karácsonyra éppen lesz egy csodálatosan szép, virágzó példányod!

Exit mobile version