Szabotázsakciók Párizsban órákkal az olimpia megnyitója előtt

F.C. | 2024. Július 26.
Szándékosan bénították meg a vasúti hálózatot.

Néhány órával a párizsi olimpia megnyitója előtt ismeretlenek több helyszínen is gyújtogattak a francia gyorsvasút-hálózaton – számolt be az MTI. Az atlanti, az északi és a keleti vonal jelenleg súlyosan érintett – közölte a Francia Vasúttársaság. Az egyik ötkarikás helyszín, a Stade de France felé sem közlekedik jelenleg szerelvény.

Az illetékesek szerint megkezdődött a károk helyreállítása, de a munkálatok akár egész hétvégén eltarthatnak.

A vasúttársaság több, egyidőben végrehajtott rosszindulatú cselekményről kommunikál, de a történtek háttere egyelőre nem ismert.

Patrice Vergriete közlekedési miniszter határozottan elítélte a bűncselekményeket, Amélie Oudéa-Castéra sportminiszter pedig „egyenesen megdöbbentőnek” nevezte a támadásokat, hozzátéve, hogy jelenleg vizsgálják a lakosságra és az olimpiai sportolókra gyakorolt hatásait – írja a Telex.

Az olimpia megnyitóját 19:30 órától tartják a Szajnán. A folyópartra több mint 300 ezer embert várnak, mintegy 120 állam- és kormányfő is jelen lesz a ceremónián. A különleges eseményt körülbelül 45 ezer rendfenntartó biztosítja majd, Párizs felett pedig 150 kilométeres körzetben lezárják a légteret. Amúgy magyar tűzszerész katonák is részt vettek az olimpia biztonsági előkészületeiben. A Magyar Honvédség 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezredének 2 katonája, valamint kutyáik 2 héten át segítették a párizsi nyári olimpiai játékok biztonsági előkészületeit. Németh Balázs főtörzsőrmester és Serb Lajos törzsőrmester, valamint Aslan és Carlos az olimpiai helyszínek előzetes átvizsgálásában vettek részt. A magyar egység nemzetközi összefogás keretében, 12 másik országgal együttműködve támogatta a francia erőket a biztonsági felkészülésben.

Kiemelt fotó: illusztráció, Carl Recine/Getty Images

Exit mobile version