Beérte Keleti Ágnest az amerikai sztártornász, Simone Biles

F.C. | 2024. Július 31.
Több tucatnyi híresség volt kíváncsi a gyakorlataira.

Esélyeshez méltóan az amerikai női tornász-válogatott nyerte a csapatversenyt a párizsi olimpián. Miután a címvédő oroszok nem lehettek jelen az ukrajnai háború miatt, a világbajnok amerikaiak számítottak favoritnak, és magabiztosan érvényesítették a papírformát – tudósított az MTI.

A sportág jelenlegi legnagyobb csillagának, a 27 éves Simone Biles-nak ez a 8. olimpiai érme és az 5. aranya, utóbbi mutatóban beérte az örökrangsorban 3. Keleti Ágnest, a nézőtéren most helyet foglaló román Nadia Comanecit, a szovjet Polina Asztakovát és Nelli Vlagyimirovna Kimet. Előttük áll a listán még az ugyancsak szovjet Larisza Latinyina 9, valamint a csehszlovák Vera Caslavska 7 elsőséggel.

A Bercy Arénában olyan világsztárok, színészek, korábbi sportoló nagyságok tekintették meg a döntőt – és voltak kíváncsiak különösen Biles-ra -, mint Nicole Kidman, Natalie Portman, a teniszező Serena Williams vagy a 23-szoros olimpiai bajnok úszó, Michael Phelps.

A második helyen, az amerikaiaktól 5,802 ponttal lemaradva – kisebb meglepetésre – az olaszok végeztek, a bronzérmet pedig a brazilok szerezték meg.

A 2021-es tokiói olimpián Biles amúgy a verseny közepén mentális egészségére hivatkozva visszalépett. “Azután a teljesítmény után, amit nyújtottam, nem akartam továbbmenni. A testem nem sérült meg, csak egy kicsit a büszkeségem. (…) A mentális egészségemre kell koncentrálnom, mert ez minden sportágban egyre fontosabb. Meg kell magunkat védeni, ahelyett, hogy kimennénk, és azt tennénk, amit a világ elvár tőlünk. Már nem bízom annyira magamban. (…) A nap végén mi is csak emberek vagyunk, nem sportolók. Van, amikor vissza kell lépned egyet. Nem akartam semmi hülyeséget csinálni. Ez az olimpia, a világ legnagyobb sporteseménye, amin ha nem száz vagy százhúsz százalékot teljesítesz, megsérülhetsz”indokolta akkor a tornászlegenda. Több mint két évig volt távol, majd tavaly, az antwerpeni világbajnokságon négyszer is felállhatott a dobogó legfelső fokára. 

Kiemelt fotó: Jamie Squire/Getty Images

Exit mobile version