Johnny Weissmüller és György herceg – képeken a 100 éves párizsi olimpia

L.A. | 2024. Augusztus 04.
Az 1924-es olimpián több olyan momentum is volt, amelyet ma furcsának találnánk. Például a versenyek ideje alatt gyakran előfordult, hogy a nézők szabadon sétálhattak a pályák mellett, sőt, sok esetben közvetlen közelről figyelhették az eseményeket. A sportolók felszerelései és ruházatai is messze elmaradtak a mai modern, aerodinamikus anyagoktól és a sporttudomány még gyerekcipőben járt.

Idén harmadik alkalommal kerül megrendezésre a nyári olimpia Párizsban. Az elsőre 1900-ban került sor, a másodikra pedig pontosan 100 éve. 1924-ben 17 sportág, 126 éremesemény és 3 089 sportoló vett részt az olimpián. Idén 32 sportág, 329 éremesemény és körülbelül 10 500 sportoló vesz részt a játékokon.

Az 1924-es olimpia versenyei több helyszínen zajlottak Párizsban és környékén. A fő helyszín a Stade de Colombes (Stade Olympique Yves-du-Manoir) volt, ahol az atlétikai versenyeket, a labdarúgást és a rögbit rendezték, és itt tartották a megnyitó- és záróünnepségeket is. Az úszó- és vízilabda versenyek a Piscine des Tourelles fedett uszodában zajlottak, míg a pályakerékpározást a Vélodrome d’Hiver-ben tartották. A teniszt az Auteuil-ben található Tennis Club de Paris pályáin játszották, a vívás Courbevoie-ban, a lovas versenyek pedig a versailles-i kastély parkjában kaptak helyet. A lövészetet a Bois de Boulogne-ban, Párizs nyugati részén rendezték meg. Ezek a helyszínek a korszak legfontosabb sportlétesítményei közé tartoztak.

Ami a versenyeket illeti, az 1924-es játékokon volt először hivatalos időmérés a futóversenyeken, de még mindig kézi stoppert használtak. Az olimpia hivatalos filmjének készítése is ekkor történt meg először, René Clément rendezésében, amely egy dokumentarista stílusú alkotás volt. Az újságírók munkája is jelentősen eltért a mai kor körülményeitől. A tudósítások többnyire helyi újságokon és távirati szolgálatokon keresztül jutottak el az olvasókhoz, mivel a televíziós közvetítések még nem léteztek. A tudósítók saját szemükkel követték az eseményeket, jegyzeteket készítettek, és utólag jelentettek a versenyekről. Az információáramlás lassabb volt, és gyakran csak napokkal később érkeztek meg a hírek a világ különböző részeire.

A magyar sportolók összesen 9 érmet szereztek az 1924-es párizsi olimpián, ebből 2 arany, 3 ezüst és 4 bronzérmet. Az aranyérmeket Halasy Gyula sportlövészetben és Gombos Aladár kardvívásban szerezték. Ezüstérmeket Keresztes Lajos birkózásban, Kánászy Béla sportlövészetben, valamint a kardcsapat vívásban szerezték meg. A bronzérmek pedig úszásban (Bíró Mária), ökölvívásban (Takács József) és a labdarúgásban születtek.

Az 1924-es olimpia egyik legnagyobb sztárja a finn hosszútávfutó, Paavo Nurmi volt, aki összesen 5 aranyérmet nyert az olimpián, és ezzel az egyik legnagyobb hősévé vált az akkori sportvilágnak. Ezen kívül Eric Liddell és Harold Abrahams, akik később az Egy nemzet dicsősége című film főszereplőivé váltak, szintén kiemelkedtek teljesítményükkel. Az Egyesült Államok csapata büszkélkedhetett a legtöbb éremmel. A győztesek között volt az amerikai úszó, a Tarzan filmek sztárja, Johnny Weissmüller, aki három olimpiai aranyérmet nyert.

Brit sportolónők az 1924-es párizsi olimpia megnyitó ünnepségén, a Stade Olympique de Colombes-ban, 1924. július 5-én. (Fotó: Central Press/Hulton Archive/Getty Images)

Brit Edward herceg, Wales hercege és Gaston Doumergue francia politikus, Franciaország elnöke az 1924-es nyári olimpia megnyitó ünnepségén, amelyet a Stade Olympique de Colombes-ban rendeztek, Párizs Colombes nevű elővárosában, 1924. július 5-én. (Fotó: Central Press/Hulton Archive/Getty Images)

A francia sportoló Géo André leteszi az olimpiai esküt az 1924-es nyári olimpia megnyitó ünnepségén Párizsban. (Fotó: Photo12 via AFP)

A magyar atlétikai csapat megérkezik Párizsba (Fotó: Archives CNOSF / Archives CNOSF / CNOSF via AFP)

Az első tandem futam Hollandia és Magyarország között. (Fotó: Archives CNOSF / Archives CNOSF / CNOSF via AFP)

Franz Aigner osztrák súlyemelő (Fotó: Archives CNOSF / Archives CNOSF / CNOSF via AFP)

Steiner Ferenc országúti kerékpárversenyző a rajtvonalon, az 1924-es párizsi olimpián (Fotó: Archives CNOSF / Archives CNOSF / CNOSF via AFP)

Paris 1924 Olympic Games (Olympic Stadium, Colombes, 20 July 1924): Athletes perform a basketball demonstration during childhood matches at the Colombes Olympic stadium. (Photo by Archives CNOSF / Archives CNOSF / CNOSF via AFP)

Petery János, a magyar versenyző, aki kiesett Brit Miss Covell ellen a női egyes tenisztorna második fordulójában. (Fotó: Archives CNOSF / Archives CNOSF / CNOSF via AFP)

Magyar maratonfutók: Király Pál és Lovas András. (Fotó: Archives CNOSF / Archives CNOSF / CNOSF via AFP)

Norvég és magyar bírkózók: Nord és Radvány (Fotó: Archives CNOSF / Archives CNOSF / CNOSF via AFP)

A magyar Tary Gizella a női egyéni tőrverseny 6. helyezettje. (Fotó: Archives CNOSF / Archives CNOSF / CNOSF via AFP)

Az 1924-es párizsi olimpiai falu (Fotó: Archives CNOSF / Archives CNOSF / CNOSF via AFP)

Párizs egyik áruházának homlokzata. (Fotó: Archives CNOSF / Archives CNOSF / CNOSF via AFP)

A Colombes-i Olimpiai Stadion távíró- és telefonközpontja. (Fotó: Archives CNOSF / Archives CNOSF / CNOSF via AFP)

A csehszlovák olimpiai csapat aranyérme (Fotó: Profimedia)

Az amerikai maratoni csapat, balról jobbra: Wendline, Churchill, DeMar, Zuna, Mellor és Williams. (Fotó: Bettmann Archive/Getty Images)

A finn sportoló, Ville Ritola vezet az amerikai Marvin Rick előtt, miközben a francia Paul Bontemps ugrik a férfi 3000 méteres akadályfutás versenyén az 1924-es nyári olimpián, amelyet a Stade Olympique de Colombes-ban rendeztek, Párizs Colombes nevű elővárosában, 1924. július 9-én. Ritola aranyérmet nyert a versenyben, Bontemps bronzérmet szerzett, míg Rick a negyedik helyen végzett. (Fotó: Central Press/Hulton Archive/Getty Images)

Bud Houser, a kaliforniai és az amerikai olimpiai csapat tagja, amint új rekordot állít fel a diszkoszvetésben az olimpiai játékokon. Houser megnyerte a versenyt, és 46,155 méterre dobta a diszkoszt. (Fotó: Getty Images)

Férfi terepfutó verseny az 1924-es nyári olimpián, Párizs Colombes nevű elővárosában, Franciaországban, 1924. július 12-én. A kép bal oldalán egy fotós rögzíti az eseményt (éppen elhaladt a Rue Paul Bert mellett), a háttérben pedig nézők állnak egy kőfal mögött. (Fotó: Central Press/Hulton Archive/Getty Images)

A brit csapat (amely brit evezősökből állt: Reginald Bare, Cecil Chandler, Horace Debenham, Peter Dulley, Ian Fairbairn, Alexander Long, Harold Morphy és Charles Rew, valamint kormányosuk, a brit kormányos és bűvész, John Godwin) az 1924-es nyári olimpia férfi nyolcas evezős versenye alatt, a Szajna folyón, Párizsban, Franciaországban, 1924 júliusában. (Fotó: Central Press/Hulton Archive/Getty Images)

Az amerikai sportoló, Lee Barnes átugorja a lécet, miközben a bírók figyelik, ahogy befejezi győztes ugrását a férfi rúdugrás döntőjében az 1924-es nyári olimpián, amelyet a Stade Olympique de Colombes-ban rendeztek, Párizs Colombes nevű elővárosában, 1924. július 10-én. Barnes 3,95 métert ugrott, amivel aranyérmet nyert az eseményen. (Fotó: Central Press/Hulton Archive/Getty Images)

Lucy Morton brit úszó a 200 méter mellúszás aranyérmese (Fotó: PA Images via Getty Images)

Johnny Weissmüller az 1924-es párizsi olimpián (Fotó: Profimedia)

Johnny Weissmüller és Duke Kahanamoku olimpiai úszók (Fotó: Getty Images)

 

Exit mobile version