Elválnak Milák Kristóf és edzője, Virth Balázs útjai

F.C. | 2024. Augusztus 05.
Elköszönt a tréner a kétszeres olimpiai bajnok tanítványától.
Az aranyérmes Milák Kristóf a férfi 100 méteres pillangóúszás eredményhirdetése után a 2024-es párizsi nyári olimpián a Párizs melletti Nanterre-ben lévõ Paris La Défense Arénában 2024. augusztus 3-án

Véget ért a közös munka Milák Kristóf és edzője, Virth Balázs között. Ezt a tréner jelentette be a Nemzeti Sportnak adott interjúban. Elmondása szerint a 24 éves úszó idén februárban kapcsolódott vissza a munkába, de ezek a hónapok már egyáltalán nem hasonlítottak a 2022-es felkészülésükre.

“Az utolsó hetek kifejezetten nehezek voltak, az egymás közötti kommunikáció nem úgy működött már, mint az első másfél évben. Pályafutásom során több világklasszissal dolgozhattam, megtanultam már, hogy akkor legyek mellettük, ha segíthetek, de azt észreveszem, ha nincs szükség rám. Tudni kell a háttérben maradni. Az elmúlt néhány hétben ez így is történt” – nyilatkozta Virth Balázs.

Virth Balázs (b) és Milák Kristóf (j) a Duna Arénában 2022. június 16-án, a magyarországi vizes vb kezdete előtt 2 nappal – Fotó: MTI/Kovács Anikó

Hozzátette, az első időszak sikereit követően eltávolodtak egymástól. “Az egymást segítő, közvetlen kapcsolatunkból edző-versenyző kapcsolat lett. A klasszikus értelemben vett munkakapcsolat, amelyben egyikünk sem érezte jól magát” – jegyezte meg Virth, aki a lehetséges okokról is beszélt. “Az első másfél év sikerei a jól elvégzett munka mellett egyértelműen annak voltak köszönhetők, hogy Kristóf jól érezte magát az uszodában és azon kívül is. Egyszer megkérdeztem tőle, tudja-e, mi a legkedvesebb közös emlékem vele? Annyit segítettem azért, hogy nem a világrekord. Rávágta, hogy tudom, és megnevezte az egyik tenerifei edzőtáborunkat – ott azt láttam rajta, hogy újra élvezi az úszást” – mondta el.

Milák Kristóf aranyérmet nyert 100 méteres pillangóúszásban a párizsi olimpián, míg a 200 méter pillangón ezüstérmet. Ezzel a második férfi úszó lett az olimpiák történetében, aki 4 érmet nyert pillangóúszásban, ez eddig csak a 23-szoros bajnok amerikai Michael Phelpsnek sikerült, ő nyolcszor állt dobogón. Milák emellett Egerszegi Krisztina és Darnyi Tamás után a 3. magyar úszó lett, aki 2 különböző ötkarikás játékokon állhatott fel a dobogó tetejére.

A tréner megjegyezte, kiváltságosnak érzi magát, amiért az edzője lehetett Miláknak, de változásra, új trénerre van szüksége a fiatal úszónak: “Kristóf zseni, korszakos úszó. A legfontosabb az, hogy visszatérjen az úszás szeretete, ez kell ahhoz, hogy a pályafutása folytatódjon. Ám úgy érzem, ehhez új impulzusokra és új edzőre van szüksége”

Exit mobile version