Tokióban a mentális egészséget választotta, most pedig megállíthatatlan – Simone Biles hétszeres olimpiai bajnok

Szászi Csenge | 2024. Augusztus 06.
Simone Biles évről évre megkérdőjelezi a fizika törvényeit, azonban olimpiai szereplésén túl a mentális ereje is példaértékű. Az elit tornász az élete során olyan dolgokat tapasztalt, amit még a legnagyobb ellenségünknek sem kívánnánk: nevelőszülők, szexuális zaklatás, depresszió. A tokió olimpián Biles a mentális egészséget választotta, ami megállíthatatlanná tette Párizsban.

A hétszeres olimpiai bajnok Simone Biles évről évre történelmet ír, azonban ha ez még nem lenne elég, mozdulatainak köszönhetően olykor még a fizika törvényeit is megkérdőjelezzük. Erre remek példa az idei olimpiai szereplése is, hiszen idén az első női tornász lett, aki az olimpián megcsinálta a dupla Jurcsenkó-szaltót egy bicskamozdulattal. Simone Biles először három éve csinálta meg versenyen, nem sokkal később pedig az antwerpeni világbajnokságon is, így róla nevezték el a mozdulatot. 

Simone Biles az idei ötkarikás játékokon összesen négy olimpiai érmet szerzett, három aranyat és egy ezüstöt. A 27 éves tornász hétfőn a gerenda döntőjében elvesztette az egyensúlyát és leesett. Talajon is vétett néhány apró hibát, azonban a közönség továbbra is csodálattal figyelte a tornász gyakorlatát. A talajon Simone Biles nagy vetélytársa, a brazil Rebeca Andrade lett az olimpiai bajnok. 

Arany ide vagy oda, a 30 világbajnoki érme mellé idén megszerezte hetedik olimpiai aranyát és tizedik olimpiai érmét is, ezzel pedig ő lett minden idők legeredményesebb tornásza, és a legtöbb olimpiai érmet nyert amerikai tornász is. Simone Biles története a remek példa arra, hogy nincsen lehetetlen. Ha bátran küzdünk az álmainkért, kitartunk és hiszünk önmagunkban, akkor tulajdonképpen bármire képesek vagyunk. Az élsportolók a legnagyobb magasságokat és mélységeket képesek megélni a pályafutásuk alatt, azonban a hullámvölgyek idején jól látszik, hogy a világ egyszerűen pellengére állítja a versenyzőket.

Simone Biles a párizsi olimpia női gerenda döntőjében a Bercy Arénában, 2024. augusztus 5-én (Fotó: Gabriel BOUYS / AFP)

Simone Biles pályafutásában a mélypont a tokiói olimpián következett be. A tornász éppen a női csapatdöntőben próbált meg egy rendkívül nehéz csavart, amikor érezte, hogy valami nincs rendben, „eltévedt” a csavar közben. Ez azt jelenti, hogy a levegőben elvesztette a térérzékelést, vagyis az elméje és a teste nem volt összhangban. A sportoló érezte, hogy ez további hibákhoz vezethet, ami azt eredményezhette volna, hogy a csapat elveszti az esélyét a dobogós helyezésre, vagy ami még rosszabb, komoly testi sérüléseket szenvedhetett volna el. A sportoló ekkor úgy döntött, hogy önmagát és a mentális egészséget választja, ezért elállt a versenyzéstől. Döntése miatt Bilest a mai napig rengeteg kritika éri, holott ha valaki, akkor ő jól tudja, hogy mennyi áldozattal és lemondással jár küzdeni az álmainkért. 

Simone Biles már gyerekkorában megtanulta, hogy milyen érzés küzdeni

Vannak sportolók, akik sportolócsaládba születnek, éppen ezért számukra a siker „már előre el van könyvelve”. A torna szupersztárjának azonban egy jóval rendhagyóbb történet, illetve gyerekkor jutott. Biles 1997. március 14-én született Ohio államban, azonban a texasi Springben nőtt fel. Összesen négyen voltak testvérek, de nem együtt nőttek fel. A tornász édesanyja, Shanon Biles nem tudott gondoskodni gyermekeiről, ezért mindegyiküket örökbe adta. A három éven keresztül nevelőszülőknél laktak. Három évvel később miután nagyapjuk megtudta, hogy unokái nevelőszülőkhöz kerültek, ideiglenesen a szárnyai alá vette a gyerekeket. 2003-ban hivatalosan is örökbe fogadta Simone-t és húgát, Shanont. Két idősebb testvére nem sokkal később pedig nagynénjükhöz kerültek. 

„Nem sok mindenre emlékszem a nevelőszülőkkel kapcsolatban, de azt biztosan tudtam, hogy elvettek minket a biológiai anyukánktól, de akkor még csak arra gondoltunk, hogy hamarosan visszamehetünk hozzá” – mondta a Today-nek, majd azt is hozzátette, miszerint nagyon szerencsések voltak, hogy akkoriban nem választották szét a testvéreitől. 

„Emlékszem, hogy volt egy macska a ház körül, én pedig mindig nagyon éhes voltam. Megetették a macskát, én pedig azt kérdeztem: Hol van az én ételem? Azt hiszem, innen ered az, hogy nem szeretem a macskákat, mert ez az utcai macska mindig kapott enni, de mi nem” – mesélt nevelőszüleiről. A tornász hangsúlyozta, hogy vélhetően nem tartana ott, ahol tart, ha nem következett volna be ez a fordulópont. 

Azt hiszem, hogy minden okkal történik, és örökké hálás leszek azért, hogy akkor kaptam egy újabb esélyt az élettől.

Simone Biles a párizsi olimpia női gerenda döntőjében a Bercy Arénában, 2024. augusztus 5-én (Fotó: Gabriel BOUYS / AFP)

Hatéves volt, amikor megismerkedett a szertorna világával

Simone Biles mindössze hatéves volt, amikor egy napközi kirándulás alkalmával ellátogatott a Bannon’s Gymnastix nevű edzőterembe. Biles korábban nem is hallott arról, hogy létezne ilyen sportág, ezért nagyon lelkes lett. Az edzők azt javasolták, hogy iratkozzon be az órákra, még egy levelet is írtak a nagyszülőknek, hogy hozzák el a kislányt egy edzésre. Ezt meg is tették, és onnantól kezdve már nem volt megállás. Azt mondták, hogy a tornász egyetlen edzést sem hagyott ki, még akkor sem, ha beteg volt. Ezt követően Simone 11 éven keresztül ugyanabban az edzőteremben készült versenyeire. Valóban nem volt megállás. 

Biles 2010-ben a női junior olimpiai országos bajnokságon aranyat nyert talajon, majd bronzot ugrásban. Egy évvel később pedig már az elit tornaversenyekre is berobbant. Két év elteltével pedig már uralta sportot. Három év leforgása után pedig azon kapta magát, hogy már a válogatottban debütál. Bilest a következetessége, a személyisége, valamint az különböztette meg a vetélytársaitól, hogy minden szeren, minden gyakorlatába beépített valamilyen extra nehézségű elemet. 

Arannyal volt kikövezve az olimpiáig vezető út 

Miután elkezdődött Simone Biles szenior pályafutása, megállíthatatlan lett. A 2013-as antwerpeni világbajnokságon aranyérmet szerzett, ezzel pedig ő lett az első afroamerikai, aki megnyerte a bajnokságot. 2015-ben megszerezte harmadik bajnoki címét, ezzel ő lett az első nő, akinek egymás után háromszor sikerült megvédenie a címét. Biles túl fiatal volt ahhoz, hogy részt vegyen a 2012-es londoni olimpián, azonban 2016-ban, Rióban beváltotta a nevéhez fűződő reményeket. Négy olimpiai aranyérmet szerzett, ezzel pedig új rekordot állított fel. 

Simone Biles a gerendán, a női döntőben a 2014-es P&G Torna Bajnokságon a Consol Energy Centerben, 2014. augusztus 23-án, Pittsburghben, Pennsylvaniában (Fotó: Jared Wickerham / Getty Images via AFP)

Simone Biles szexuális zaklatás áldozata lett

Nem sokkal később Simone Biles egy időre abbahagyta a tornát, ugyanis szexuális zaklatás áldozata lett. Larry Nassar, az amerikai Egyesült Államok tornacsapatának orvosa számos sportolót zaklatott az évek alatt, köztük a hétszeres olimpiai bajnokot is. 2021 szeptemberében Simone Biles, McKayla Maroney, Aly Raisman és Maggie Nich tanúskodott a bíróságon. 

Nem akarom, hogy egy másik fiatal tornász, olimpiai sportoló vagy bárki megtapasztalja azt a borzalmat, amelyet én és több száz másik embernek el kellett viselnie

– mondta a könnyeivel küszködve.

Az esettel kapcsolatban az is felmerült, hogy az FBI nem kezelte megfelelően a helyzetet. A jelentés szerint a tornászok 2015-ben jelentették a szexuális zaklatással kapcsolatos vádakat, ennek ellenére nem változott semmi. Az orvos 2016 szeptemberééig kezelte a lányokat. Biles szerint a jelentés elolvasása után úgy érezte, hogy az FBI szemet húnyt a zaklatás felett, és senki nem tette meg a szükséges lépéseket. 2017-ben Nassar bűnösnek vallotta magát a több mint 265 nő és 10 lány bántalmazásában. 1175 évig terjedő börtönbüntetést szabtak ki rá. 

Tovább írja a saját legendáját

Simone Biles 2019-ben is történelmet írt. Az akkori világbajnokságon ő lett az első tornász több mint hat évtized után, aki öt aranyérmet nyert. Nem csoda, hogy hatalmas elvárásokat támasztottak a négyszeres olimpiai bajnokkal szemben, azonban a tokiói olimpián önmagát választotta. 

„Nem akartam megkockáztatni, hogy a csapat ne kapjon érmet az én hibáim miatt, mert túl keményen dolgoztak. Ezért úgy döntöttem, hogy ezeknek a lányoknak bent kell maradniuk és teljesíteni a verseny hátralévő részét” – emlékezett vissza, majd hozzátette azt is, hogy Tokió alatt tanult magáról a legtöbbet. 

„Megtanultam, milyen bátor is vagyok valójában. Sokszor bátorságot színleltem, azonban már biztos vagyok benne, hiszen kiálltam magamért és magamat helyeztem előtérbe.”

Simone Biles, az Egyesült Államok csapatának aranyérmese a 2024-es párizsi olimpián (Fotó: Julian Finney/Getty Images)

A döntése után rengeteg negatív kritikával illették a sportolót, éppen ezért azt mondta, hogy sokáig félt visszatérni az Egyesült Államokba. Holott teljesen másról kellett volna szólnia ennek a történetnek. Egy olyan sportoló tért vissza 2021-ben az olimpiára, aki korábban még soha nem látott dominanciát képvisel a tornasportban, és aki szexuális zaklatást szenvedett el, a hatóságok azonban éveken keresztül ölbe tett kézzel nézték. 

A tornászok tinédzserkorban élik fénykorukat, éppen ezért nem ritka, hogy 23 éves korukban már „nyugdíjba” vonultak. Az elit tornászról már a tokiói olimpia előtt is úgy nyilatkoztak, hogy szokatlanul öreg egy olimpikonhoz képest. Idén minden kritikusra rácáfolt, hiszen immár 27 évesen négy olimpiai érmet szerzett a párizsi olimpián.

Nem én vagyok a következő Usain Bolt vagy Michael Phelps, én az első Simone Biles vagyok. 

Exit mobile version