Topok

Jálics Petra divattervező | 2001. Július 23.
A top elnevezés már jó ideje használatos nálunk is. Jelentése - angolul: felsõ - talán akkor lett ismertebb az idegen nyelvet nem beszélõk számára is, amikor a topless divat terjedni kezdett a hazai strandokon. A topoknak idén számtalan fazonú és stílusú változata hódít.

Fazonok

Vannak egyszerű, sportos modellek, amiket elsősorban a tizen- és huszonéveseknek ajánlanak a divattervezők. Ilyen például az ujjatlan atléta fazon. Az eredetileg csak férfiak által viselt atlétatrikó fazont ma már a nők is előszeretettel hordják. A tiszta pamut modellek persze nemcsak fehérek lehetnek, bármilyen élénk egyszínű vagy például nyomott mintával díszített változatuk kedvelt.

Pántos és pánt nélküli…

Egyaránt hódítanak a – kerek, ovális vagy szögletes formában – mélyen dekoltált, valamint a zártabb csónak nyakkivágású modellek. Sok az aszimmetrikus dekoltázsú felsőrész. Nagyon gyakoriak a nyakpántos fazonok is. Ezek lehetnek elöl, illetve hátul megkötősök. A spagetti vállpánt és a néhány ujjnyi széles vállpánt szintén kedvelt, és nem ritka az úgy nevezett amerikai vállas, továbbá az ejtett vállú top sem. A hagyományos rövid ujjú pólók mellett megjelentek a vállat csak éppen takaró, rövid ujjúnak alig nevezhető trikók. Egyes modellek ujja áttetsző, vékony stretch-tüllből készül, ennek köszönhetően nagyon szellős.

Különleges szabásvonalak

A topok sokszor mell alatt elhelyezett szabásvonallal készülnek, ezáltal hangsúlyozzák és kissé teltebbnek mutatják a keblet. A tökéletes alakú, fiatal lányoknak találták ki a divattervezők a parányi felsőket, melyek a hasat arasznyi széles sávban látni engedik – főleg akkor, ha a tophoz csípőnadrágot vagy csípőszoknyát választanak. Ezek a felsőrészek lehetnek vállpántosak és vállpánt nélküli, úgy nevezett csíktopok. A forró kánikulára ajánlják a hátoldalon pántokkal összefogott topokat, melyek általában tetszés szerint köthetők meg a kellő bőségre. A legextrémebb változatok szinte úgy néznek ki, mintha csak elülső oldaluk lenne, ugyanis a szabadon hagyott hátoldalt csupán néhány vékony, csak közelről észrevehető, átlátszó szilikonpánt fogja össze.

Alapanyagok, színek, minták

A felsők közt találunk tiszta pamut, viszkóz, kevert szálú dzsörzé, továbbá vékony műszálas anyagúakat is. Ám ez utóbbiakat is kellemes viselni, mivel, a néhány évtizeddel korábbi elődjeiktől eltérően, alapanyaguk különleges előállításának köszönhetően nem izzadunk meg bennük. Ami a színeket illeti a finom pasztellárnyalatok mellett hódítanak az élénk, feltűnő tónusok, például a narancs, a pink, a türkiz. Az egyszínű topokon kívül óriási a kínálat a mintásakból. Választhatunk op-art mintás (geometrikus formákkal díszített), állatbőr mintát imitáló, csíkos, kockás, kis és nagy pöttyös, valamint graffitivel vagy feliratokkal tarkított, flitterekkel kirakott, sőt bájos állatfigurákat ábrázoló modelleket is.

Exit mobile version