A szezon 10 legszebb csizmája

Mengyán Eszter | 2009. Január 16.
A tavaszi kitekintő után zökkenjünk vissza a mínuszok valóságába, ahol elkél még egy darabig a meleg csizma. Milyen természetes kijelentés! Pedig a nők számára a 19. század elejéig tiltott viselet volt a lázadást jelképező lábbeli, amely később a nemek és a társadalmi csoportok közti egyenlőség szimbólumává vált.

Míg a nők selyemtopánokban és hímzett papucsokban tipegtek szalonból szalonba, a férfiak öles léptekkel, csizmába bújtatott lábbal hódították meg a világot. A nők kizárólag lovagláshoz viselhettek magas szárú, közlekedésre is alkalmas lábbelit. A lovaglófazon a 21. században is a legkedveltebbek közé tartozik: bár a hagyományos daraboknak nincsenek díszei, ma viszont kötelezőek a csatok, a gombok vagy a cipzárok.

Benetton
Marc

 
Ha belegondolunk, a legnépszerűbb – és a legtöbb bolt kínálatának nagy részét kitevő – színek a fekete és a barna. Pedig a csizmatörténelmet végignézve találkozhatunk virágos-madaras díszítésű operacsizmákkal, színpompásra festett glaszébőrből készült darabokkal, cirádás westerncsizmákkal vagy virágos, magas szárú brokátcipőkkel. Érdekesség, hogy a 18. századi Velencében szentek szobrainak lábát díszítették fehér csizmákkal. Ezen a télen a fehér mellett egyre több camelszínű és szürke csizma közül is válogathatunk.

Esprit
Vagabond

 

Tamaris
S.Oliver

 
Az anyagok tekintetében is nagy a változatosság. Életmódunkból következik, hogy a csizmánknak bírnia kell az egész napos gyűrődést, így ma már csak nagyon különleges alkalmakkor viselhetnénk finom plüssbársonyból, selyemből készült, a praktikusságot figyelmen kívül hagyó darabokat. A bőr mellett a velúr, a szintetikus textilek, a műbőr a leggyakrabban használt anyagok.

Promod

 

Emilio Pucci

A fűzős és a gombos csizmák lényegesen megnövelték az öltözködésre szánt időt. Az 1880-as években minden nő gardróbjában lennie kellett egy cipőgombolónak. A fűzős csizmák szelídebb változata mellett a hétköznapi viseletben is megjelenhetnek a fétiscipők határán billegő, fényes, fekete, bokatörően magas sarkú és szárú, fűzős csizmák. Egyesek számára igazi nyaktörő mutatvány egy ilyen lábbeliben útnak indulni.

Alexander McQueen
Montonelli

 

Még több divat:
Nagy tavaszi divatelőzetes »
A legtrendibb sztártestvérek »
Fenséges királykék – A tél üdítő trendszíne »
Fórumajánló:
Lila csizmát hol? »
Női western csizma hol? »
Csizmakérdés… »
Tipp:
Cipő.lap.hu »
Csizma.lap.hu »
Divat.lap.hu »

 

Exit mobile version