Retroruhák, amelyeket utálunk, és amelyeket szeretünk

nlc | 2011. Március 26.
Bőrszoknya, latexnadrág, susogós melegítő – szívesen kitörölnénk az emlékezetünkből. De azért akadtak olyanok is, amelyeket visszasírunk.
A 80-as évek sminktrendjei

5 ruha, amit utáltunk

Bőrszoknya

Se szexi, se kényelmes nem volt, bár vannak elvetemült rajongók (Bíró Ica) és tervezők, akik a harmadik évezredbe is magukkal rántották a bőrszoknyákat, minket valahogy mégsem sikerült meggyőzniük. Pedig anyai ágon ránk maradt néhány igazán igényes darab, mégsem ment az átemelés a mi pamuthoz és könnyű anyagokhoz szokott gardróbunkba.

Susogós melegítő

Törökből hozta a lilát meg a kéket a szomszéd kamionos Pityu, megbízható forrást tudott, ha „Szerdzsó Taccsínire” volt igény. A panelrengetegben lakó állampolgárok hivatalos egyenruhája lett, nőknek kötelező volt hozzá a fejpánt vagy a színben hozzáillő hatalmas klipsz. Sportos hivatalnokok pedig tornacipő hiányában makkossal hordták. De szép idők is voltak azok…

Latexnadrág

Tavaly ugyan visszatért, de bár ne tette volna. Kényelmetlen, viszketünk tőle, erősít és kevés holmival mutat jól. Azt a tényt nem lehet elhallgatni, hogy a latexnadrágnak igen jelentős rajongótábora van manapság is, ráadásul tagjai leginkább a fiatalabb korosztály közül kerülnek ki.

Tükörbársony ruha

Tisztán emlékszünk rá, hogy amikor Irén néni lánya férjhez ment és mi voltunk a koszorúslányok, gyönyörű babarózsaszín tükörbársony ruhában vonultunk végig a templomban. A fotókat azóta elégettük, a videóra rávettük a Sampres–Agassi döntőt, csak az emlékezetünkből nem tudjuk kitörölni a csillogó, nyúlós anyagot.

 

5 ruha, amit szerettünk

Telitalpú szandál

Kényelmes volt, kecses és strapabíró. Anyáink szekrénye telis-tele volt velük. A talp lehetett fonott, vagy készülhetett fából, de a bőrborítású darabok sem voltak ritkák. Aztán a nyolcvanas évek körömcipő-áradata elsöpörte a telitalpú darabokat, de néhány éve újra kaphatóak. Szoknyához, rövid nadrághoz vagy farmerhez is jól passzolnak.

Körszoknya

A körszoknya a legjobb példa arra, hogy nem attól lesz valaki vonzó és nőies, mert combot villant. Ez a szoknyatípus tökéletesen kiemeli a derekat és a ringó csípőt, a pasik imádták, hogy nem volt az arcukba tolva a meztelen valóság, csak sejteni lehetett, hogy mi lapul a textil alatt. Az idei szezonban ismét lehet belőlük találni, most a térd alatt érő fazonok számítanak menőnek.


Fürdőruha a 60-as évekből

A tangás fürdőruhákat valahogy sosem vette be a gyomrunk, még a legformásabb fenék is közönségesen mutat benne. Ezzel szemben a hatvanas években készült nagy bugyis fürdőruhák úgy emelték ki a hátsó fertályt, hogy egy cseppet se legyen ciki, ha itt-ott befigyel egy kis narancsbőr.


Népi motívumos ruhák

A hetvenes–nyolcvanas években nem volt ciki bölcsésznek öltözni, a népi motívumokkal díszített ruhák menő daraboknak számítottak. Szorgos nagyik és anyukák kezeinek munkáit dicsérték a blúzok és ruhák. Néhány éve az etnostílussal együtt visszatértek, de valahogy már nem ugyanaz. A minták elnagyoltak, az anyag legtöbbször műszálas, ráadásul kötelező mellé a tarisznya.

Kendők

A hatalmas masnis fejkendőket régen senkit nem szólta meg, ma azonban ha hajmosás helyett véletlenül színes textil kerül a fejünkre, már megy is a találgatás, hogy vajon mi bajunk lehet. Pedig a fejkendő olcsó megoldás arra, ha fel akarjuk dobni a ruhánkat, vagy éppen nincs kedvünk megfésülködni.

Exit mobile version