Golyóálló öltönyt dobtak piacra

nlc | 2013. November 12.
Az új viseletet elsősorban veszélyes térségekbe látogató vállalatvezetőknek szánja a divatház. Kézifegyver és késes támadás ellen is megvédi a viselőjét a "007-es ruha".

Elsőként a világon golyóálló anyagból tervezett háromrészes öltönyt a Garrison Bespoke torontói divatház. David Tran divattervező a különleges öltönyt egy vásárlóval folytatott beszélgetése után ötlötte ki, akire külföldi útján rálőttek. „Igazi James Bond-féle öltönyt akartunk létrehozni” – magyarázta a divattervező, aki szerint hatalmas technikai kihívásokkal kellett szembenézniük a tervezés során. Az öltöny ugyanis nem készülhetett például kevlárból, mint a golyóálló mellények, mert az túlságosan vastag.

A húszezer dolláros (átszámítva mintegy 4,5 millió forint) induló áron forgalmazott öltönyök nanocsöves és ultrakönnyű karbon technológiával készülnek. A zakó bélésébe hatrétegű nanocsöves anyagot bújtatnak, amely védi viselőjét a tőrdöfésektől és a kis kaliberű golyóktól, miközben nem korlátozza a mozgásban.

Potenciális ügyfelekként a pénzügyi területen, bányászatban vagy a kőolajiparban dolgozókra számítanak. Kulcsfontosságú, hogy a védelem „igen diszkrét” legyen, mert ha a rejtett páncélt a tárgyalópartnerek felismerik, az rossz üzenet lenne. Állam- és kormányfők munkatársai már kapcsolatba léptek a kanadai céggel, hogy vezetőiket ellássák ezzel a különleges öltönnyel.

Nem ez az első alkalom, hogy a divattervezők golyóálló ruhadarabokat dobnak piacra. A Harrod’s divatház már 2008 óta árusít golyóálló pólót, melyet Miguel Caballero tervezett, az ára 1,6 millió forint. Sőt, vannak olyan üzletláncok, ahol kimondottan kisgyerekeknek készült „golyófogó” ruhákat árulnak.

Exit mobile version