Autista művészek munkái alapján készült ékszerkollekció

nlc | 2015. Szeptember 24.
Autista fiatalok alkotásait árverezik el immár hetedik éve a Mosoly Otthon Alapítvány Estjén, a bevételből pedig az alapítvány 11 magyarországi, az autizmussal élők igényeire specializálódott bentlakásos otthont támogat. Gryllus Dorka és Osvárt Andrea is örömmel állt az ügy mellé.

A Mosoly Otthon Alapítvány (MOHA) az országban 11 autista lakóotthont támogat, és 6 otthonban szervez rendszeres művészeti foglalkozásokat a bentlakó autizmussal élő fiatalok számára. Az országban ez az egyetlen olyan művészetterápiás program, amit kifejezetten az autizmussal élő fiatalok igényeinek felel meg.2010-es indulása óta a Mosoly Otthon Művészeti Programon számos tehetséges, autizmussal élő művészt fedeztek fel, tehetséggondozásuk képzőművészek és pedagógusok bevonásával zajlik.

Az alapítvány minden olyan fiatalnak felkínálja a rajzolás lehetőségét, aki kedvet érez az alkotáshoz, rajzkészségétől függetlenül. Mára 50 autizmussal élő fiatal rajzol rendszeresen. A Jaksity György által létrehozott MOHA már közel hétezer darabos rajzgyűjteménnyel rendelkezik, a legkiemelkedőbb munkák az alapítvány dizájnmárkájának, az Autistic Artnak a honlapján, a www.autisticart.hu oldalon láthatók. Ezekből az alkotásokból egyértelműen látszik a rajzoló saját, csakis önmagára jellemző világa, az, amitől a rajza megismételhetetlenné és értékessé válik. Az autisták jellemzően nem összefüggésekben, kontextusban gondolkodnak, sokkal inkább képszerűen, ezért is fontos számunkra a művészetterápia.

Papírról a kifutóra

A művészeti foglalkozásokon születő alkotások varázsolják egyedivé az alapítvány márkájának magas minőségű, dizájn termékeit is. Az Autistic Art márka célja, hogy autizmussal élők is értékteremtőként csatlakozhassanak a társadalomhoz. 

Az alapítvány tizennyolc ékszertervezőt kért fel, hogy egy általuk választott autista művész alkotásai alapján készítsenek ékszereket. A tervezők lelkesen vállalták el a felkérést, ami egyben kihívást is jelentett számukra, mivel olyan ékszereket kellett készíteniük, amelyek idézik a kiválasztott autista művész munkáját, de egyúttal a saját stílusukat is leképezik. Az ötletgazdák, Kárpáti Róbert, a Filter Galéria tulajdonosa és Tarr Hajnalka, a Mosoly Otthon Művészeti Program vezetője szerint a munka legizgalmasabb része az volt, hogy az ékszertervezők mely autista rajzokban fedezik fel az ékszerré válás lehetőségét. A művészek jellemzően absztrakt munkákhoz nyúltak, jó érzékkel kiválasztva a legszebb geometrikus alkotásokat.

Autista művészek munkái alapján készült ékszerkollekció

Autista fiatalok alkotásait árverezik el immár hetedik éve a Mosoly Otthon Alapítvány Estjén, a bevételből pedig az alapítvány 11 magyarországi, az autizmussal élők igényeire specializálódott bentlakásos otthont támogat. Gryllus Dorka és Osvárt Andrea is örömmel állt az ügy mellé.

Az elkészült ékszerekről fotósorozat készült, melyen Gryllus Dorka és Osvárt Andrea viselik a  kreációkat. Arra pedig, hogy a ruházat is stimmeljen, Lakatos Márk stylist felügyelt.

“Különlegesek ezek az ékszerek, és különlegesek természetesen azok az autista alkotások, amelyek ihlették ezeket. Ez már a második év, hogy a magam szerény eszközeivel segíthetek az alapítványnak, és büszke vagyok arra, hogy részese lehet ennek a történetnek” – mondta a fotózás után Gryllus Dorka. Osvárt Andrea pedig azt mondta: “Nagyon boldogan vállaltam el a felkérést, mert jó ügyet szolgálunk, hiszen autista fiatalok életkörülményein segít a Mosoly Otthon Alapítvány.”

“Az alapítvány tavalyi rendezvényén a divatshow megrendezésében is részt vettem, ezért örültem, hogy újra megkerestek. Kortárs ékszertervezők remek ékszerei, autista művészek fantasztikus munkái, ennél többet stylistként nem is kívánhatnék. A képek remélem, önmagukért beszélnek, és bízom abban, hogy az ékszerek aukcióján majd sok pénzt sikerül összegyűjteni, amivel az autista otthonokat támogatja az alapítvány” – mondta lelkesen Lakatos Márk.

A Gryllus Dorka, Osvárt Andrea és Lakatos Márk alkotta trió közreműködésével lefotózott ékszerekre a Mosoly Otthon Alapítvány szeptember 24-én tartandó aukcióján licitálhat majd a publikum. Az árverés bevételét pedig a Mosoly Otthon Alapítvány az autizmussal élők támogatására fordítja. A pénzre nagy szükség van, mivel az autisták helyzete Magyarországon meglehetősen mostoha: miközben az érintett családoknak nagyon komoly anyagi terhet jelent egy-egy autista ellátása, az állami támogatás mértéke messze elmarad a nyugat-európai szintekhez képest.

Exit mobile version