Így koppintottak a divattervezők 2015-ben

Megyeri Nikolett | 2015. December 19.
A divat világában az inspirációt és a koppintást csak egy nagyon vékony határvonal választja el egymástól. Ezt pedig idén is alaposan kihasználták a divattervezők.
Így koppintottak idén a divattervezők

A bal oldali képen látható kosztümöt Alexander McQueen tervezte 1997-ben a Givenchy divatháznak, míg a jobb oldali kreációt Olivier Rousteing 2015 tavaszára a Balmainnek. Enyhe kifejezés, hogy hasonlítanak…

Tom Ford nem először és vélhetőleg nem is utoljára merített igen feltűnően ihletet évtizedekkel ezelőtti elődei munkáiból. Tavaly Geoffrey Beene 1967-es flitteres ruháit és Christobal Balenciaga 1973-ban tervezett megkötős felsőjét is “aktualizálta”. Az idei tavaszi–nyári kollekciójában André Curréges francia divattervező egyik 1972-es kreációját idézte meg.

1974-ben, egy cipőfesték reklámfotóján virított az a csíkos csizma, melynek hasonmása az egyik idei Valentino-kollekcióban  bukkant fel.

A Christian Dior divatház tavaszi-nyári haute couture kollekciójának egyik darabját jó eséllyel Julia Roberts egyik jelmeze ihlette, amit Vivian Ward, a prostituált szerepében viselt a Pretty Woman című filmben.

Szintén egy film, a 2001-es Tenenbaum, a háziátok című vígjáték-dráma inspirálhatta a Lacoste idei őszi–téli kollekciójának több szettjét is. A René did it first felirat René Lacoste-ra, a divatház névadójára és az ikonikussá vált teniszpólók megalkotójára utal. De Wes Anderson (a Tenenbaum rendezője) is megérdemelt volna egy névre szóló ruhadarabot, ha már.

Junya Watanabe japán divattervező tavaszi–nyári kollekcióját bevallottan az orfizmus nevű művészeti irányzat, ezen belül is Sonia Delaunay festményei ihlették.

Geoffrey Beene az 1990–91-es kollekciójában szerepeltek azok a hámszerű kiegészítők, melyekhez nagyon hasonló darabok bukkantak fel idén Alber Elbaz, a Lanvin számára készült őszi–téli kollekciójában. Elbaz 1985 és 1992 között Geoffrey Beene-nek dolgozott, tehát vagy egykori mesterétől merített ihletett, vagy pedig már az eredeti kiegészítőt is ő maga tervezte annak idején.

Leigh Bowery ausztrál performanszművész és divattervező a kilencvenes évek elején mutatta be feleségével a The Birth, vagyis A születés című műsorszámot, mely során a férfi egy speciális kosztüm segítségével jelképesen megszülte a nőt. Rick Owens amerikai divattervező a legújabb tavaszi–nyári kollekciójának bemutatóján modelljei segítségével idézte meg ezt a produkciót, a nők ereje előtt tisztelegve.

Exit mobile version