11 érdekesség a 111 éve született Christian Diorról

Kádár Móni | 2016. Január 21.
A szülei diplomatának szántak, ő azonban minden idők egyik legnagyobb divattervezője lett. 111 éve született Christian Dior. 11 érdekes ténnyel emlékezünk rá.

1. A szülei diplomatának szánták, 1920 és 1925 között a Ecole des Sciences Politiques hallgatója volt, diplomácia szakon. Már ezekben az években is készített azonban divatrajzokat, melyeket az utcán árult darabonként 10 centért.

2. Minden kollekciójában kellett lennie egy modellnek, amit a szülővárosáról, Grandville-ről nevezett el és valamilyen módon kedvencének, a gyöngyvirágnak is meg kellett jelennie.

3. Diornak köszönhető a II. világháború utáni divat talán legnagyobb fordulata, az 1947-ben bemutatott New Look elnevezésű kollekció, amely a nélkülözés, az egyszerűség évei után ismét népszerűvé tette a vékony derekat, a nagy szoknyákat, a finom részleteket. Bár a szakma örömmel üdvözölte a rengeteg anyagot felhasználó új stílust, a valódi célcsoport, a hétköznapi nők egy darabig ellenálltak. Egyrészt senkinek nem volt pénze megint több méternyi textilt beletenni egy szoknyába, másrészt Dior kollekciója visszahozta a fűzőt is, amitől a nők a háború alatt megszabadultak. A nemzetközi médiasikernek köszönhetően aztán a vásárlók is beadták a derekukat. Szó szerint is.

4. Coco Chanel szerint versenytársa nem öltöztette, hanem kárpitozta a nőket.

5. Kreációit gyakran az építészet ihlette. Az eredeti modellek nagy része könnyen leírható a legegyszerűbb mértani vonalakkal, mint a háromszög (A vonal) vagy a négyzet (H vonal).

6. Bizonyos források szerint Christian Dior tervezte az első ceruzaszoknyát is, amelyet már egy későbbi, 1954-es kollekciójában mutatott be.

7. Nagyon babonás volt. Szívesen járt jövendőmondókhoz, és döntéseinél is igénybe vette jósok segítségét.  

8. 1949-ben ő volt az első nagy divattervező, aki kiegészítők gyártásához adta a nevét. Ma már teljesen megszokott, hogy egy márka együttműködik más cégekkel például napszemüvegek készítésében, de annak idején erősen kritizálták ezért Diort, úgy gondolták, tönkreteszi az haute couture iparágat.

9. A máig népszerű Miss Dior parfümöt testvére, Catherine ihlette, és 1947 óta gyártják.

10. Pályája kezdetén Yves Saint Laurent is Dior alkalmazásában állt, a mester halálakor pedig asszisztenseként egy időre ő vette át a tervezést.

11. A mai napig nem tudják, pontosan mitől is halt meg Christian Dior. Bizonyos források szerint megakadt a torkán egy falat, mások szívinfarktusra hivatkoznak. Egy barátja később azt állította, azért ilyen homályos a történet, mert a tervező halálában valamilyen szexuális együttlét is szerepet játszott. Akárhogy is történt, csak 52 éves volt.

Exit mobile version