Megmutatni, hogy minden test szerethető

Szkiba Zsuzska | 2016. Március 23.
Európai városok ikonikus helyszínein, fehérneműben fotózza az embereket egy német fotós, Silvana Denker. Jó oka van rá.

Egy német kisvárosból Európa nagyvárosaiba repítette egy ötlet: megmutatni, milyen sokfélék vagyunk, önbizalmat adni nőknek és férfiaknak, mindezt Photoshop nélkül. Ez Silvana Denker forradalmi fotósorozatának zanzásított története, de mivel jóval többet érdemes tudni a BodyLove vagyis Testszeretet elnevezésű projektjéről, így milánói látogatása során kifaggattam, honnan is jött az ötlet, s milyen fogadtatásra talált a fehérneműs fotózás, mely bejárja lassan egész Európát.

Eddig leginkább divatanyagok főszereplőjeként vagy fotósaként találkozhattunk a neveddel, ám a BodyLove nem éppen szokványos fotósorozat! Honnan jött az ötlet?

Silvana Denker: Egy rosszul sikerült megbízásból! Ugyanis a megbízóm csak utólag közölte, hogy a három plus size modell képét nem kellett volna retusálnom, így sajnos nem tudják megjeleníteni a képeket. Mi azonban megosztottuk a Facebook oldalainkon, és elképesztő volt a pozitív visszajelzés: az emberek kíváncsiak voltak három kerekded modell meztelen képeire, és még többet akartak! Így egy rögtönzött fotózást szerveztem kisvárosom egyik utcáján, Siegenben, ahol nyolc lányt kértem fel, hogy fehérneműben, fekete betűkkel a hasukra festve pózoljanak a kamerám előtt. Álmomban sem gondoltam, hogy önálló projektté növi ki magát a dolog!

Silvana Denker

Miért éppen BodyLove, és mi volt a cél?

Silvana Denker: Évek óta azért küzdök, hogy pozitív változás történjen a társadalomban a testalkatok sokszínűségét illetően. Elkötelezettségemnek személyes indíttatása is van, hiszen sokáig küzdöttem étkezési rendellenességgel, és nagyon sokszor támadtak a kinézetem miatt. Rájöttem, nekem is jogom van szépnek érezni magam, és erre biztatok másokat is. És talán azokat is elérem ezzel a fotósorozattal, akik engem vagy másokat kritizáltak, és támadtak. Így talán megállíthatjuk a testszégyenítést.

Milánó előtt hány városban készült el a fotósorozat?

Silvana Denker: Ez a 13. állomás, és szinte fel sem fogom, hogy itt vagyok! Hihetetlen érzés volt akár London vagy Párizs ikonikus helyein fotózni, egy cél lebegett előttem: megmutatni, hogy minden test szerethető! Hamarosan pedig azt is elárulhatom, mely európai városok a soron következők!

Hogyan választod ki a modelleket?

Silvana Denker: Fontos kiemelnem, hogy nem modelleket keresek, hanem hétköznapi embereket, hiszen az ő valóságukat szeretném megmutatni. Szerencsére sok plus size bloggert ismerek Európa-szerte, akik szívesen megosztják a Facebookon közzétett felhívásomat, és így találnak meg egy-egy városból a fotók szereplői.

Felfokozott érzelmek, izgatottság és meghatódottság jellemzi a fotózásokat, ezt személyesen is átélhettem. Mi volt a legmeghatóbb pillanat?

Silvana Denker: Az egyik fotózáson egy 41 éves hölgy a fotózás végeztével odalépett hozzám, és könnybe lábadt szemmel mondott köszönetet a biztatásért, ugyanis évek óta még a férje előtt sem mert már levetkőzni, és most végtelenül büszke magára, a kampánynak köszönheti, hogy jobban érzi magát a bőrében. Bevallom, én is könnyekben törtem ki!

Megmutatni, hogy minden test szerethető

Európai városok ikonikus helyszínein, fehérneműben fotózza az embereket egy német fotós, Silvana Denker. Jó oka van rá.

Óriási médiavisszhangot kapott a kampány, de mindenki pozitívan reagált?

Silvana Denker: Tudod, a jó és a pozitív mindig győz. Egyik alkalommal egy vezető német tévécsatorna is megosztotta egyik képemet, és 12 ezer ember nyomta meg a Tetszik gombot. Noha voltak negatív hozzászólások is, de elenyésző amellett, amennyi támogatást és köszönetet kap a projekt. A francia Elle magazin, az amerikai People magazin és az amerikai Cosmopolitan is elismerően írt a BodyLove kampányról, ami megtiszteltetés, és óriási öröm mindannyiunknak!

 A szerzőről

A Milánóban élő Szkiba Zsuzsanna – vagyis mindenki Zsuzskája – magát csak pozitívtestkép-aktivistának és önbizalommentornak hívja. 3 éve naponta segít nők ezreinek, hogy – először a lelküket ápolva, majd divattanácsokkal ellátva őket – jobban érezzék magukat a bőrükben. Hitvallása, hogy egy nő szépségét, értékeit s helyét a világban nem a farmernadrágja mérete határozza meg, hiszen egy nő 42-es méret felett is élhet teljes, egészséges és önbizalommal teli életet. Beauty With Plus nevű weboldala és az ehhez tartozó Facebook-közösség tagjai súlytól s kortól függetlenül kíváncsiak tanácsaira, legyen szó a tükörben látható nő megszeretéséről vagy épp a nagyméretű fürdőruhák divatjának újdonságairól. Internetes naplója vidám, pozitív hangvételű, de olykor komoly témákat feszeget, a célja, hogy minden nő visszanyerje önbizalmát, a tükör pedig ne legyen többé ellenség.

Weboldal: www.beautywithplus.com

Facebook: https://www.facebook.com/beautywithplus

 

További plus size témájú írások az NLCafén:

Tudj meg még többet Silvanáról!

Exit mobile version