Kipróbáltuk: ilyen egy átlagos nő teste retusálva és retusálatlanul

Kádár Móni | 2017. Július 09.
A plakátokon rengeteg gyönyörű embert látunk sokszor szinte felismerhetetlenné retusálva, ezért könnyen hihetjük, hogy ez a norma, amihez igazodnunk kell. Kipróbáltuk, hogy néz ki három magyar nő fehérneműben a maga természetes valóságában, és milyen pózolva, digitálisan feljavítva.

Nemrégiben sokan felháborodtak egy fürdőruhás összeállításunk modelljének teste miatt – nem találták elég esztétikusnak. Ezért úgy gondoltuk, megmutatjuk három magyar nő testén, mennyit is számít a pózolás, a retusálás, és hogy milyen az igazság.

36, 38, 40

Három modellünkkel nemcsak vállalkozó kedvük miatt voltunk szerencsések, de azért is, mert korban és méretben is elég különbözőek. Egyikük a húszas, másikuk a harmincas, harmadikuk a negyvenes éveiben jár – az utóbbi kettő már túl van a szülésen. Méret tekintetében a 36-os, 38-as és a 40-es kategóriát képviselték.

Persze a fotózáshoz viselt fehérneműkkel eleve javítottunk a képen, mindegyik a lehető legelőnyösebb oldaláról mutatta amatőr modelljeink testét. Ráadásul nagyon magas sarkú, hétköznapi viseletre szinte alkalmatlan cipőkkel fokoztuk a hatást – alig várták, hogy a fotózás után megszabadulhassanak a kényelmetlen lábbeliktől. A pózokkal is igyekeztünk a rendelkezésre álló keretek között a lányok legjobb oldalát mutatni, bár azért erősen korlátozottak voltak a lehetőségeink, mivel nem profi modellekről volt szó.

Minden nőről készítettünk egy pózolós, magas sarkú cipős képet, majd egy hasonló szögből készült, pózmentes, cipő nélküli fotót is, hogy minél nagyobb legyen a kontraszt. Ezután megkértük fotósunkat, Skoda Mercit, hogy bátran alakítsa a modellek testét, a fényeket, a hátteret, amit csak akar, hogy a valóságnál kedvezőbb képet mutathassunk róluk.

Feltuningolva

A retusált és a natúr képeket összehasonlítva jól látszik, mennyit számítanak mindhármuk esetében a megfelelő pózok, kiegészítők és a digitális utómunka. Persze valójában minden modellünk igen csinos a maga természetes valójában is, de feltuningolva aztán tényleg látványos képek készültek róluk.

Nem állítjuk, hogy minden nőről lehetne ilyen jellegű fotókat csinálni, és azt sem mondjuk, hogy az egyik kép jobb a másiknál. Egyszerűen csak azt szeretnénk láttatni ezzel a fotósorozattal, hogy amit a magazinokban látunk, az legtöbb esetben nem a valóság. És hogy mindenki, de tényleg mindenki, a legkeresettebb fehérneműmodellek testén is lehetnek olyan “hibák”, amelyeket eltitkolnak előlünk. A legfontosabb mondandónk pedig az, hogy sem a saját, sem más átlagember testének megítélésénél ne a magazinok fotóiból induljunk ki.

Exit mobile version