A fûvetésrõl

nlc | 2001. Április 09.
A régi tréfa szerint ahhoz, hogy olyan szép zöld gyepünk legyen, mint amilyen egy õsi angol udvarháznál található, nincs más dolgunk, csak öntözni és nyírni – kétszáz éven át. Több módszer és fajta közül is választhatunk a telepítésnél, fontos azonban, hogy jól felkészüljünk a vetésre.

Fűfajták

A leggyakoribb, hogy három-négy magtípus keverékéből zöldüll elő a gyep. Talán a legegyszerűbben úgy lehet megkülönböztetni őket, hogy milyen művelést igényelnek. A kiskertekben, a hétvégi házakban masszívan erősödő zöld szőnyeg extenzív, vagyis egyszer elvetik, aztán többnyire a természetre bízzák a gondozását. A parkokat borító gyepet évente kétszer-háromszor ha nyírják. A nyaralótulajdonosok – egyéntől függően – vagy agyonbíbelődnek a kert büszkeségével, vagy teljes magányosságra kárhoztatják, esetleg egyszer-kétszer lenyírják. Ezzel ellentétben a golf- és futballpályák gyepét dédelgetik, akár naponta öntözik, vágják, szinte szálanként átmossák. Bár egyszerűnek, igénytelennek tűnik, elvégre nap mint nap lépkedünk rajta a kiskertünkben, a gyep gondozásának is megvan a maga tudománya. Ma Magyarországon a legkedveltebb a sport-, a golfgyep és a pázsit; sok fajta külföldről kerül be.

Érdekesség: Az Egyesült Államokban négy évig, egyetemi képzésen tanulják a golfpályák füvének ápolását.

Fűfajtaválasztás

Ahogy a különböző éghajlati viszonyokhoz is különféle fűtípusok ajánlhatók, úgy néha még a napos és árnyas helyekre is különböző fűfélék szükségesek. Szakértőnél érdeklődjünk, hogy milyen fűmagot vásároljunk, és ehhez vegyük figyelembe, hogy milyen gondozást tudunk biztosítani gyepünknek.

Vetésidő

A gyepet legcélszerűbb ősszel, szeptemberben vagy októberben vetni. A hideg idő beállta előtt még megerősödik, sőt, az enyhébb téli napok alkalmával tovább növeszti gyökerét. A különféle fajtáknak nem túl nagy a hőigényük, de a heves záporok nagy kárt tesznek az újonnan ültetett magvaknak. Bár végszükség esetén a fagyok elmúltával, március-április táján is vethetünk, mégis jobb a csendesebb őszi napokra számítani.

Feladatok vetés előtt

Akár a fűmag, akár a gyeptégla mellett döntünk az első lépés a talajelőkészítés:

– Az új gyep számára elő kell készíteni a földet, átforgatva a talaj felső 5-7 centiméterét (a munka megkönnyítéséhez gépet is kölcsönözhetünk).

– A fellazított, gyommentesített talajt el kell simítani, majd le kell hengerelni, úgy, hogy a lábnyom ne látszódjék benne. (Ha talajcserét kell végezni a gyep alatt legalább 20 cm friss termőföldet hozass!)

– Ezután jól locsoljuk be, és használjunk magas foszfortartalmú trágyát.

– Majd az előkészített talajra négyzetméterenként 4-5 dkg-nyi fűmagot szórjunk. A vetésnél alkalmazzunk magszórót, hogy biztosítsuk az egyenletességet.

-Finoman gereblyézzük be a magokat a talajba,vagy szöges hengerrel forgassuk bele, hogy megtapadjanak.

– Ezután nem maradt más hátra mint az ismételt hengerelés és az öntözés. A fűmagnak ezek után nem szabad kiszáradnia, ezért napjában többször kell locsolni, ügyelve arra, hogy ne mossuk ki a talajból.

– A 10-14 nap múlva kikelő első magvakból kb. 6-8 hét folyamatos ápolás – öntözés-nyírás-hengerlés – során lesz használható gyep.

– Mihelyt a fű eléri a kb. 5 centiméternyi magasságot, el lehet kezdeni nyírni. Addig is folyamatosan kell gyomtalanítani, mivel az ideális körülmények között a gyommagvak is gyorsan fejlődnek.

Gyors pázsitkészítés

Ha mihamarabb szeretnénk kész gyepet, vegyük fontolóra a gyeptégla telepítését:

– A gyepszőnyeget vagy -téglát megrendelhetjük egy közeli kertészetből.

– Közvetlenül a szállítás után rakjuk le füvünket, hogy megóvjuk a kiszáradástól.

– A széleket pontosan és szorosan illesszük egymáshoz, ne nyújtsuk meg őket, és ügyeljünk, hogy hézagok ne maradjanak.

– Fektetés után következhet a hengerlés és az öntözés, melyet az első két hétben rendszeresen el kell végezni.

– 6-8 nap után következhet az első nyírás,15-16 nap után pedig az első garden-party.

Kezelés

A “beállt” gyep gondozása mindkét esetben azonos módon történik: nyírás 7-14 naponta, folyamatos öntözés, hengerlés, évente legalább egyszer gyepszellőztetés és műtrágyázás.

A gyep karbantartásának alapvető fontosságú eszközei a víz, a fűnyíró és a gyomfogas. Az első kettő nem szorul különösebb magyarázatra, az utolsó alapvető fontosságú eszköz. (A haladás irányára merőlegesen elhelyezkedő tengelyre párhuzamosan éles, hegyes kések vannak erősítve. Ezek fellazítják a gyep talaját, meglevegőztetik a fűcsomók gyökerét, bekeverik a talajba a kiszórt szerves- és műtrágyát, kihúzzák a fűcsomók közül a gyomokat és a mohapárnákat.)További óvintézkedésként zavarjuk el a kutyát, ha kaparni kezd, ne süssünk szalonnát a pázsiton, és a kuka mosása után a szennyes lét se öntsük a vadul növő szálakra. Ha ezeket az előírásokat betartjuk, már csak egy hintaszéket kell szereznünk, egy pipát, és akkor békésen üldögélve hallgathatjuk, hogyan nő áldott pázsitunk. Ilyen egyszerű…

Exit mobile version