A szárított fűszerek íze egy idő után megszokottá, unalmassá válik. Aromájuk gyakran túl erős – hiába használjuk a receptben előírt mennyiség felét –, vagy a tárolás során elveszítik ízüket. Előfordulhat, hogy a bevásárlóközpontokban kapható „frissen vágott” fűszernövények penészillatúak (nem beszélve arról, hogy sokszor nem éppen a legolcsóbbak).
Mi hát a megoldás?
Keressünk a kertben, konyhában, teraszon vagy erkélyen egy aprócska helyet, ahová naponta legalább hat órán keresztül besüt a nap. Itt fogjuk megalkotni cserépnyi olasz kertünket. Még akkor is, ha kertünkben elég napsütötte hely van a fűszernövény-termesztéshez, a cserépben nevelés sok esetben előnyösebb lehet, mert:
A fűszernövények elültetése
A talaj
Válasszunk könnyű, jó vízáteresztő képességű földet. Kerüljük a kertből kiásott talajt, mivel az olyan élőlényeket is rejthet, melyeket nem látnánk szívesen konyhánkban. Az ültetéshez két rész tőzeg, egy rész föld keverékét ajánljuk.
A cserép
A növények megfelelő fejlődése mindenfajta olyan edényben biztosított, aminek az alján van egy, a felesleges öntözővíz elvezetésére szolgáló lyuk. Vízelvezetés hiányában egészen biztosan elpusztul a növény. Vigyázzunk, mert a cserépedény porózus és gyorsabban kiszárad, mint a mázas vagy műanyag edények.
Lehetőleg magasabb peremű edényt válasszunk. Legalkalmasabbak a 40-45 cm átmérőjű edények. Ha ügyesen válogatjuk össze a fajtákat, így teljes egészében biztosíthatjuk napi fűszerigényünket.
Amennyiben a fűszeres edény egymagában nem mutatna jól, több cserepet is beültethetünk. A harmonikus megjelenés érdekében válasszunk azonos típusú, különböző méretű cserepeket. Ugyanezt a hatást érhetjük el, ha azonos színű edényeket választunk.
Elhelyezés
A növényeket a kerti növényeknél sokkal sűrűbben kell ültetni. A palánták egymástól való távolsága a kerti ültetőtávolság egynegyede legyen. Mivel a gyökerek oldalra nem tudnak nőni, indokolt a magas falú edény használata.
A növények
Csakis egészséges, kb. 10 cm átmérőjű cserépben árusított növényeket vásároljunk. Az ennél kisebbeknek több-kevesebb fejlődési időre van szükségük, amíg hajtást tudunk vágni róluk, az ennél nagyobbak pedig már túl nagy méretűek a cserepes neveléshez.
Gyakorlatilag valamennyi fűszernövény termeszthető cserépben. Az erősebb aromájú fajták előnye, hogy kevesebbre van szükség belőlük az ízesítéshez. A törpe növésű növények pedig kevesebb helyet igényelnek.
Kód Növénynév
A Rozmaring
B Metélőhagyma
C Kapor
D Majoranna
E Kakukkfű
F Bazsalikom
G Oregano
H Metélőpetrezselyem
Ültessünk hát mediterrán növényeket konyhaművészetünk tökéletesítésére. Remek paradicsomsaláta-öntetet készíthetünk egy kis bazsalikommal, tésztaszószokat néhány csipetnyi oreganóval.
Ha pedig növénykéink túlságosan “megbokrosodnának”, vágjuk le a felesleges hajtásokat és tartósítsuk a következő felhasználásig ecetben vagy étolajban.