Átültetések

Páll Attila | 2001. Október 18.
A kertben élõ növények gyökerei szabadon nõnek, hogy elegendõ vízhez és tápanyaghoz jussanak. A lakásban élõ növények gyökereinek terjeszkedésének határt szab a cserép, ezért a fiatal, egészséges növény gyökerei hamar behálózzák a földet.




Ha már nem találnak elegendő táplálékot, kibújnak a cserép alján lévő lyukon, és így próbálnak meg nedvességhez jutni. Ezt jól jelzi a gyorsan kiszáradó föld, ilyenkor nagyon sűrűn kell tápoldatos vízzel locsolni. Ebben az esetben szükségessé válik az átültetés. Vannak olyan növények, amelyek kis cserépben is jól fejlődnek, nem igénylik a gyakori átültetést, de ilyenkor is érdemes időről-időre megvizsgálni a gyökérzetet. Amennyiben nincs körbeszőve a földlabda, nem kell átültetni nagyobb cserépbe, elegendő, ha óvatosan leszedjük a felső, elhasznált földet, és helyette frisset helyezünk a cserépbe.

Nagy növények esetén, illetve akkor, ha nehezen átültethető növényről van szó (pl.: szúrós), elég, ha a felső pár centiméter elhasznált földet óvatosan lekotorjuk és helyette tápanyagban gazdag, friss földet rakunk rá. Ha a növény már mindenképpen átültetésre szorul, akkor szerezzünk be a jelenleginél egy mérettel nagyobb cserepet, valamint nagyon fontos a növénynek megfelelő föld kiválasztása. Három féle zacskós földet lehet kapni savas- és lúgos kémhatásút és semlegest. A zacskókon rendszerint feltüntetnek jó pár növénynevet, hogy segítsen a megfelelő kiválasztásában.





Átültetés előtt kb. egy órával érdemes megöntözni a növényt, mert így könnyebben kicsusszan a cserépből, valamint a gyökérhez is jobban odatapad a föld, kisebb az esélye annak, hogy megsérüljön. Ha kerámia cserépbe ültetjük át növényeinket, azt egy órával előtte be kell áztatni, hogy a frissen beültetett növénytől ne szívja el rögtön a nedvességet.





Ajánlatos ezt a cserépfajtát előnyben részesíteni a műanyagokkal szemben, mivel ezek kevésbe melegszenek át a nyári hőségben illetve jobban tartják a vizet, így kellemesebb életfeltételeket nyújtanak a szobanövényünknek. Az átültetés legmegfelelőbb időpontja a növekedési időszak legeleje, mivel ilyenkor legintenzívebb a gyökérfejlődés, ami biztosítja a stabil állást, valamint megakadályozza az alvó gyökerek berothadását. Az új cserép aljára helyezzünk vékony rétegben kavicsot, ami megakadályozza a pangóvíz kialakulását, majd erre jön a földréteg. A régi cserépből kiemelt növényt ráültetjük erre a vékony földrétegre, és utána kitöltjük a cserép faláig tátongó üres sávot. Az átültetés befejeztével alaposan öntözzük be a növényt.
Exit mobile version