Hidrokultúrás növények

Páll Attila | 2001. Október 18.
A hidrokultúrás növénynevelés lényege, hogy a növényeket nem földben, hanem aggregátumban neveljük. Ennek egyik elõnye, hogy a növények gondozása sokkal kevesebb odafigyelést követel, mégis szépek és egészségesek lesznek.




Másik nagy előnye, hogy míg a földben megtelepedhetnek különféle kórokozók, amelyek betegséget okozhatnak, addig a vízkultúrás tartás mellett ez kizárt. Virágboltokban egyre gyakrabban találkozhatunk ilyen növényekkel, de ilyeneket mi, magunk is készíthetünk. Legmegfelelőbbek azok a növények, amelyeket vízben, saját magunk gyökereztettünk, és csak ezután kerülnek az új közegbe, mivel a növénynek más a gyökere a vízben és más a földben.





Már földben nevelkedett növényt nem ajánlatos hidrokultúrába átültetni, mivel ez igen nagy odafigyelést, és gondos ápolást igényel. A növény számára nagy igénybevételt jelent, mivel a régi gyökerei helyett új, pozsgás gyökereket kell fejlesztenie, amihez azonban 10-12 hétig állandó melegben, és páradús levegőben kell tartani.







Kattints a képre!
A vízkultúra alapanyagai a tartály és az aggregátum. Az aggregátum lehet perlit, kavics, de legmegfelelőbb a kifejezetten erre a célra gyártott, agyagból készült granulátum. Ennek nagy előnye a többihez képest, hogy belseje üreges, így képes magába szívni és tartani a vizet. A tartály lehet különböző formájú üvegedény, amely már önmagában is kellemes látványt nyújt, és egyben lehetővé teszi azt, hogy egyaránt ellenőrizni tudjuk a gyökerek fejlődését és a vízszintet. Lehet dupla falú, kifejezetten hidrokultúrás növényeknek készített műanyag edény, a belsőben található az aggregátum és a növény, ennek az alja lyukas, hogy a gyökerek ki tudjanak nyúlni a külső tartályba, amelyben a víz található.





A vízkultúrában nevelt növények tápanyag utánpótlásához legjobb, ha kifejezetten erre a célra kifejlesztett tápsót alkalmazunk. Ezt rendszerint kis tasakba burkolva árulják, amit egyszerűen bele kell helyezni a vízbe, és ebből mindig annyi só oldódik ki, amennyire szüksége van a növénynek. Ha közönséges tápoldatot használunk, amelyet öntözéskor oldunk fel a vízben, ilyenkor a fel nem használt tápanyagok kikristályosodhatnak, rárakódnak az agyaggranulátumra, amelyet igen nehéz utána eltávolítani. Nem beszélve arról, hogy vegyi anyagok káros módon felhalmozódhatnak a vízben.

Exit mobile version