A mai rohanó világban az otthon egyik legfontosabb része a konyha, mivel a családtagok este találkoznak, és vacsora közben tudják csak megbeszélni a napi eseményeket.
Nem véletlenül nevezik Magyarországon a konyhát családi tűzfészeknek. Kínában a gazdagság szimbólumának tekintik a konyhát, ezért elrendezését, bútorzatát nagy körültekintéssel tervezik meg. A hal motívum szintén gazdagság, termékenység-jelkép. E kettőt szerencsésen ötvözhetjük, pl. a konyha bejáratánál elhelyezett kerek alakú, halmintás szőnyeggel. A kör egyébként is az egyik legtökéletesebb geometriai forma: harmóniát és
békét sugároz. A kínaiak úgy tartják, ha a háziasszony jót főz, akkor az úr a háznál sokat eszik, sok vitamint fogyaszt, ezáltal több lesz az energiája, többet tud dolgozni, ami nem csak a munkájára van jótékony hatással, hanem a pénztárcájára is.
A tűzhelynek a konyhában kiemelkedő szerepe van: lehetőleg úgy helyezzük el, hogy főzés közben ne kelljen hátat fordítanunk a konyha ajtajának. Ne állítsuk a sarokba, mert nem férünk hozzá az étel elkészítése közben kényelmesen. Ne kerüljön sem mellé, sem vele szembe mosogató vagy hűtőszekrény. A tűz és a víz ugyanis ellentétek, a Feng Shui elvei szerint az így berendezett konyhában több lesz a veszekedés.
Mediterrán hatás érhető el a különféle halacskás tányérokkal. A hal látványa a tengert jutatja eszünkbe, amely gyümölcseivel a nyárhoz és a felhőtlen boldogság képzetéhez kötődik.
Fontos, hogy konyhaajtóval szemben ne legyen fürdő- vagy toalett ajtó. Főleg higiéniai szempontok szerint ne alkalmazzuk ezt az elrendezést, de ha a lakást már egyszer így építették, akkor növényekkel, hangulatvilágítással, tükrökkel biztosíthatunk kellemesebb hangulatot, ami egyben azt eredményezi, hogy figyelmünket eltereljük a rosszul kialakított helyiségek elrendezéséről.
Kis lakásban sokszor a lakók leveszik a konyhaajtót a hely szűke miatt. Ekkor a bejárat fölé szélcsengőt helyezünk el, mivel a csengő hangja jelzi a konyhába való belépést.
A színekkel kapcsolatban el lehet mondani, hogy a piros szín jól hat az emésztésre, ezért lássuk el kis konyhai kiegészítőkkel, mint például
tányérok, gyertya, virágos vagy gyümölcsképek.
Az étkező részben a fehér, a fekete, a szürke vagy ezek kombinációja kerülendő, ugyanis bizonyított dolog, hogy az effajta színek látványa csökkenti az étvágyat.
Konyhánk hangulatán emelhetünk az ablakba felfüggesztett halformájú, tengeri kristállyal díszített alkalmatosság elhelyezésével. A kristály a fény megtörésével szivárványt hoz létre a helyiségben. Ha a konyhában étkezünk, ne helyezzünk a falra órát, mert étkezés közben rápillantva mindig az idő múlása jut eszünkbe. Ha kapkodva fogyasztjuk el az ételt, nem hat jól egészségünkre. Növények elhelyezése jó
atmoszférát teremt, megtöri a konyha egyhangúságát, merevségét, meleg otthonos hangulatot teremt.
A fényviszonyok akkor mondhatók megfelelőnek, ha optimális erősségű a világítás: vagyis sem “vakoskodnunk” nem kell sem a szemünk nem káprázik a túl erős fénytől. Ügyelnünk kell arra is, hogy a lámpáink fénye egyenletes legyen.