Színes szirmok erkélyen, kertben

Kardos Georgina | 2004. Március 30.
Az ültetési szezon kellõs közepében vagyunk. Ha nincs kerted, az sem akadály, ültess a balkonra vagy a teraszra virágot. Az egynyári dísznövények konténerben is szépen díszítenek.






Záporvirág
Egy cserépbe többféle növényt is egymás mellé ültethetünk, így izgalmas virág- és illatkompozíciót kapunk. Ügyeljünk arra, hogy csak azonos vagy nagyon hasonló igényű növények kerüljenek egy cserépbe. Többfajta párosítást is megpróbálhatunk. A napfénykedvelők köre rendkívül széles, ezek közül nagyon jól lehet válogatni.

Nagyon jól mutat, ha egy sárga kompozíciót állítunk össze záporvirágból, ami ezüst leveleivel önmagában, virág nélkül is szépen díszít. Hozzá büdöskét ültetve még szebb hatást érhetünk el. Egy ilyen ládában az uralkodó szín a sárga és az arany, aminek kontrasztja a záporvirág ezüst levele, ahogy leomlik az edény falán.

Az ezüst levelek és fehér virágok kavalkádja is rendkívül látványos. Egy ilyen virágládát napsütött ablakban jó elhelyezni. Az ezüst leveleket szolgáltatja a hamvaska, míg fehér virágú egynyáriból többfélét is választhatunk. A fehér petúniát vagy muskátlit és a margitvirágot is be lehet ültetni az edénybe.







Lobélia
Ha árnyékba szeretnénk tenni a virágedényünket, akkor a begónia különféle színváltozataival érdemes beültetni, mivel ez árnyéktűrő növény.

Ha kék virágú növényekkel szeretnénk díszíteni házunk táját, érdemes az égszínkék és illatos gyöngyike mellé bojtocskát és a kis kék lobéliát beültetni. Ezek a növények együtt a kék eget tükrözik vissza számunkra.

A függőkosarak nagy előnye, hogy olyan helyeken is nevelhetünk bennük növényeket, amik egyébként gyakorlati szempontból nem jönnek számításba, mint a házfalak, a fa ága vagy a kerti lugas. A függőkosár elkészítésénél ügyelni kell rá, hogy könnyű szerkezetű legyen, mivel a földdel és a növénnyel már elég nehéz lesz. Amikor a növények beültetése előtt a függőkosarat tervezzük, gondoljuk át, hogy milyen magasra kerül az elrendezés, hogy a függőkosár melyik oldalát fogjuk látni. Ha magasra kerül, akkor ne ültessünk bele tetejükön díszítő növényeket, mert az alulról nem fog jól mutatni.

Érdekes harmóniát alkot egy vörös és ezüstszínű kosár. A vörös virágokat adhatja a futómuskátli és a hibrid verbéna, az ezüst lombot pedig adhatja a hamvaska.





Az egynyáriak gondozása>>
Exit mobile version