Mackók, farkasok, rókák…

nlc | 2004. Május 28.
A veresegyházi medveotthonban 34 medve és 16 farkas talált menedéket; rajtuk kívül a gondnoki ház körül élnek még kutyák, rókák, holló, nyest, vaddisznók - és minden olyan sebesült állat, amit a környékrõl odahoznak.

Szép számmal akadnak ilyenek, hiszen az emberek tudják – Kósa József, a Medvepapa minden állatot befogad, gondoz, és mindent megtesz, hogy állatainak élelmet szerezzen. Idén nyáron egy árván maradt őzikét nevelt föl – Bambika mamáját vadászok lőtték le. Az állatokat adományokból etetik; a farkasok és a többi kisállat húst, a mackók elsősorban zöldséget, gyümölcsöt és péksüteményt fogyasztanak szívesen.

Sajnos az adományok jellegéből kifolyólag táplálásuk elég egysíkú, és korántsem kapják meg mindazt, amire szükségük volna. Az állatok itatása sem megoldott, a vezetékes víz bevezetése pedig milliós összeg. Mivel a telepen nem tartózkodik állatorvos, az állatok sebei gyakran elfertőződnek, elgennyesednek, beköpik őket a legyek.

A gondnoki ház körül élő állatok is nagyon rossz körülmények között élnek: szűk ketrecekbe zárva tengetik életüket. Szabadon engedni nem lehet őket, hiszen annyira megszokták már az ember közelségét. A macikat láthattuk gyermekkorunk kedvenc filmjeiben, és különböző állatkertekben. Kiöregedtek, feleslegessé váltak, vagy rossz tartási körülmények miatt elkobozták őket.

A menhely egyébként pár száz méterre fekszik a szennyvíztisztítótól, így az élelemhiány mellett kiirthatatlan patkányhaddal is küzdeniük kell. Sajnos, mivel pénzhiány miatt a gondnoki ház köré tervezett kerítés és a gazdasági udvar sem készült el, gyakorlatilag bármi eltűnik, amit odavisznek. Lába kél az építőanyagnak, az adományoknak, és arra is volt példa, hogy éjjeli behatolók megmérgeztek állatokat.

Az állatoknak szükségük van a támogatásunkra, az adományainkra, a szeretetünkre. Ha teheted, támogasd Te is a mackókat! Látogasd meg a menhelyet, a belépés ingyenes! És vigyél magaddal pár zsák élelmet!

A farkasoknak bármilyen nyers hús, a maciknak zöldség, (saláta, cukkini, petrezselyem, káposzta, stb.) gyümölcs, (kedvencük az alma, de szinte mindent megesznek a citrusféléken kívül), száraz kutyaeledel, és bármilyen péksütemény (kenyér, kalács, lekváros bukta, stb.) megfelel. Nagy szükségük lenne ropogtatnivaló dióra is – ám ezt a mai árak mellett kevesen engedhetik meg maguknak.

A macikat a Nők Lapja C@fe is támogatja: a szombati c@fés rendezvényen a Nők lapjás bögrék, pólók gyertyák eladásából befolyó összeg a Fauna Egyesületen keresztül jut el a macikhoz.

Ha pénzadománnyal szeretnéd segíteni a menhelyen élő állatokat, akkor a Fauna Egyesület számlaszámára fizesd be az összeget: OTP 11702036-20531751

(Számlavezető bank: OTP II. kerületi fiók, 1027 Budapest, Margit krt. 8-10. SWIFT Kód: OTPVHUHB)

Kérjük, hogy befizetéskor tüntesd fel a csekken, hogy az összeget a Veresegyházi Medvemenhelynek szánod, és faxold el a bizonylatot a 456-0912-es telefonszámra is. Így biztos lehetsz benne, hogy adományod oda jut, ahova szántad. Kérésedre külön tájékoztatni fogunk arról, pontosan mit vásároltunk adományodból. Bővebb információt a zold@victorinet.hu e-mail címen kaphatsz. Adományod természetesen levonható az adóból.

A medveotthonról rendszeresen frissülő információt a Zöld Magazin
Medvemenhely-dossziéjában olvashatsz: Zöld Magazin

Exit mobile version