A séf trükkjei

nlc | 2004. Július 04.
A pácolás lényege, hogy általa egy egyszerû alapanyag különleges, ízletes étellé változzék. A roston sütésre szánt húsokat, zöldséget néhány órával korábban pácoljuk be, idõnként forgassuk meg a páclében.

Ha lehet – lefedett edényben – hagyjuk pácolódni egész éjszakára.

A nehezebben sülő húsok számára ideális az ecetes, a citrusos és a boros pác: az olaj alapú pácok hatására sütés közben a hús nem szárad ki, különösen szárnyasokhoz és sertéshúshoz alkalmasak. A bepácolt élelmiszer az aromaanyagokat magába szívja. A felületére tapadt fészereket, páclevet sütés előtt azonban távolítsuk el, itassuk fel, nehogy fekete, keserű kéreg süljön rá.

Ötletek a pácok elkészítéséhez:
· A pác hozzávalóit jól keverjük össze, majd ezután forgassuk bele a hús-vagy zöldségdarabokat.
· A húspácba soha ne tegyünk sót, mert a hús megkeményedik, rágós lesz.
· A mennyiségek 4-6 adaghoz valóak.
· Zöldséget bármilyen olajos pácba forgathatunk ízlés szerint.

Citromos-boros páclé:
Szárnyasokhoz és bárányhúshoz
· 2 evőkanál citromlé
· 2 teáskanál reszelt citromhéj
· 1 gerezd fokhagyma összezúzva
· 1 dl fehérbor
· 1 dl olívaolaj
· 2 evőkanál barna cukor
· 1 evőkanál rozmaring, finomra vágva
· 1 evőkanál kakukkfű, finomra vágva

Mustáros-zöldfészeres pác:
Sertés-, marha- vagy bárányhúshoz
· 1 dl olívaolaj
· 2 evőkanál balzsamecet
· 2 teáskanál barna cukor
· 2-3 teáskanál dijoni mustár
· 2 teáskanál provence-i fészerkeverék (vagy 1 evőkanál friss, vegyes kerti
zöldfűszer)
· 1 teáskanál törött bors

Sárgabarackos-hagymás páclé:
Marha- vagy bárányhúshoz
· 6 kimagozott, friss sárgabarack (felaprítva)
· 1 teáskanál Worcester-szósz
· 2 evőkanál olaj
· 1 teáskanál vörösborecet
· 1 dl fehérbor
· 1 gerezd fokhagyma, összezúzva
· 3 szál kis darabokra aprított újhagyma
· 1 késhegynyi fehér bors

Vörösboros, zöldfészeres páclé
Natúr vagy füstölt tofuhoz
· 3 evőkanál vörösbor
· 6 evőkanál olíva- vagy napraforgóolaj
· 2 evőkanál citromlé
· 1 evőkanál mustár
· 1 evőkanál vágott petrezselyemzöld
· 1 teáskanál őrölt fehér bors
· 1 teáskanál oregano
· 1 teáskanál kakukkfű
· 1 teáskanál rozmaring
· 1 teáskanál konyak
· 2 gerezd zúzott fokhagyma

Exit mobile version