A mennyei fajita

nlc | 2004. Augusztus 28.
Tudod, mi az a tex-mex? Az amerikai kontinens egyik legzamatosabb, legfûszeresebb, legcsípõsebb konyhája, a mexikói és jenki ízek keveréke. Egyszerûen muszáj kipróbálni.







Kattints a képre!
A fajita (ejtsd: fahita) az úgynevezett “tex-mex” konyha része. Ez a mexikói konyha amerikai változata, mely a mexikói texasi határ mindkét oldalán elterjedt. Az ételek jellegzetesen pikánsak, fűszeresek, a paprika mindig megtalálható bennük, akár a főételben, akár a mellé adott szószban,
salátában. A zöldségek nagyon frissek, a húsok pedig általában nyílt
tűzön készülnek. Ez nagyon népszerű, főleg a hétvégeken, amikor az egész
család részt tud venni benne. A kerti grillen sülnek a húsok, először a
csirke-, majd a marhahús. Az asztalon lévő hozzávalókból mindenki kedve
szerint állíthatja össze a saját fajitáját.

Hozzávalók:

• 35 dkg fehérpecsenye vagy bélszín
• 4 evőkanál tequila
• 2 db csirkemell bőrrel együtt
• 4 db hámozatlan vöröshagyma hosszában kettévágva
• 2 db nagyon érett banán héjastul
• 12 db tortilla (készen vásárolt)
• 1 db piros paprika finom csíkokra vágva
• 2 db zöld citrom
• néhány salátalevél





Mexikói fűszerkrém:


• 1 narancs leve és lereszelt héja
• 1 sárga és 1 zöld citrom leve és reszelt héja
• 5 gerezd fokhagyma
• 2 evőkanál édes pirospaprika
• 1 kávéskanál őrölt kömény
• fél kávéskanál szárított oregánó
• negyed kávéskanál őrölt fahéj
• 1 evőkanál olívaolaj
• 1 kávéskanál só
• 1 csilipaprika finomra vágva
• 4 kanál tequila





A tortillát magunk is egyszerűen süthetünk. Keverjünk sima palacsintatésztát búza- vagy kukoricaliszttel, és süssünk belőle 12 kicsit vastagabb palacsintát. Tartsuk melegen, vagy melegítsük meg, amikor a hús elkészül.

1. Előző este készítsük el a mexikói fűszerkrémet. Az alaposan megmosott
citrom és narancs héját reszeljük le (a héj fehér része nélkül), a levüket alaposan facsarjuk ki.

2. Keverjük össze a hozzávalókkal, majd hagyjuk pihenni 30 percig.





3. A krém felét kenjük a marhahúsra, másik felét a csirkemellekre, és 10 percig pihentessük. Locsoljuk meg 2-2 kanál tequilával, és lefedve pihentessük a hűtőszekrényben egy éjjelen át.

4. Gyújtsuk be a grillsütőt, és amíg kialakul a parázs, készítsük el a
mártásokat, amelyet a hússal tálalunk.


Salsa:





• 4 gerezd fokhagyma
• 1 vöröshagyma
• 1 evőkanál friss koriander
• 1 paprika
(Ezeket nagyon finomra vágjuk össze.)
• 10 db nagyon érett paradicsom kis kockákra vágva
• 1 kk. őrölt kömény
• 1 ek. citromlé
• só. (Villával keverjük és törjük össze az egészet.)

5. Guacamole:





• 2 érett avokadó
• fél hagyma és 2 gerezd fokhagyma finomra vágva
• 3 db kockára vágott paradicsom
• fél csilipaprika apróra vágva
• egy zöld citrom leve
• kiskanál őrölt kömény
• só
• cayenne-i bors.

Az avokádó húsát törjük össze. Adjuk hozzá a citromlevet és a többi
hozzávalót. (Össze is turmixolhatjuk.) Takarjuk le, és tartsuk hidegen.
Lehetőleg közvetlenül a fogyasztás előtt készítsük el.





6. A mexikói fűszerkrémből kiemelt, leitatott csirkemellszeleteket 8-10 percig süssük magas hőfokon, míg ízlésünknek megfelelő nem lesz.

7. A megmosott, leszárított salátát bontsuk leveleire, és vágjuk fel széles metéltre. Tegyük egy tálba, készítsük az asztalra.





8. Ha a tűz alábbhagy, tegyük rá a hagymákat és a banánokat, minden oldalukat süssük meg kb. 2-3 percig.

9. A tortillákat finoman nedvesítsük be, és melegítsük meg a rostélyon mindkét oldalukat néhány másodperc alatt. Hogy ki ne hűljenek,vászonszalvétával takarjuk le.

10. A marhahúst vegyük ki a fűszerkrémből, és kívánság szerint pár perc alatt angolosra vagy átsültebbre készítsük el. Figyeljünk arra, hogy ne süssük túl, mert különben kiszárad!





11. A húsokat forrón vágjuk vékony csíkokra, és külön-külön halmozzuk egy-egy tálra. Adjunk mellé a salsa- és a guacamoleszószt, a salátacsíkokat és a melegen tartott tortillákat is. Az asztalnál mindenki magának készíti
el saját ízlése szerint vegyes hússal, tetszés szerinti mártással a fajitast a saját tányérján.
Exit mobile version