A tél csendes erõi

nlc | 2004. November 29.
A fák és a sövények szakállt és bajuszt rajzolnak a tájra. Csupasz ágak reszketnek a jeges szélben, mely megdermeszti a testet és lelket. A varjak fészkei a nyírfákon, mint egy-egy boszorkány seprûje.

Kattints a képre!
Az egész táj vadonra hasonlít, melyet elhagytak, s most parlagon hever. Amerre a szem ellát, nyárfák sorakoznak kísérteties csendben, és a fák, még a városban is, mint félvilági árnyak állnak az utcákon és tereken. Az idő megtorpan e jeges varázslatban. A köd leple lassan behálózza a mezőket, és később, amikor a hó elsimítja a táj érdességét, a szél kezd örök játékába. A természet őserői markukban tartanak minket.

Ez a marcona, durva anyagokkal teli világ ihlette a téli hónapok virágkötészeti trendjét. Ha a kompozícióba rusztikus anyagokat is beleveszünk, újra átélhetjük a természet mindent elsöprő erejét. A csodálat, a bűvölet és a félelem vad érzelmi keveréket alkotnak. Ennek eredményét mutatják azok a vágott virágok, illetve kompozíciók, melyek szimbolikus kisugárzásáról elhisszük, hogy megszelídíti az elemeket és megbéklyózza a természet őserőit. Némely virág, illetve kompozíció akár amulett, vagy talizmán szerepét is magára öltheti.

A virágkompozíciókat és csokrokat a téli trendben vad, durva formákkal és természetes színekkel készítjük. Elsősorban fehér virágokat használunk. A csokrokban a piszkosfehér árnyalatok dominálnak, a beltéri kompozíciókban vastag ágak, kéreg, juta, parafa, pamut és durva gyapjú jutnak szerephez. Megmosott gyökerükkel még egész növények is bekerülnek a virágkompozíciókba. Tollak, műszőr és más állati, vagy látszólag állati alapanyagok is beépíthetők. A vázák és kaspók maguk is rusztikusak, és gyakran szabálytalan alakúak, peremük esetleg formázott, vagy karéjos. A trend meghatározó fehér virágai a krizantém, a hunyor (Helleborus), az orgona (Syringa) és a madártej (Ornithogalum). Az olyan különlegességek, mint az orchideák, proteák és banksiák is népszerűek. Ezeknek titokzatosan varázslatos kisugárzása van, mely segítségével megkíséreljük hatalmunk alá hajtani a tél félelmetes erőit.

Exit mobile version