A varázslatos Protea

nlc | 2004. November 29.
Valaki egyszer azt mondta, „mikor Isten megteremtette a világot, elszórt egy nagy zsák magot Afrikában.”

A varázslatos Protea – Kattints a képre!
Igaz, ami igaz, rendkívül sokféle virágzó növény, bokor és fa terem e kontinens déli részén, köztük a protea. Ezek a robusztus virágok fás cserjéken élnek.
Észak-Európában nem téltűrők, de Afrika déli részén számos fajuk és fajtájuk nő. Néhány protea faj Ausztráliában és Új-Zélandon is őshonos.


Különleges kisugárzás

Fajtától függően a protea virága lehet kicsi vagy nagy. A virág úgy néz ki, mintha pikkelyes lenne, és a tetején a szirmok vége „szőrös”, amitől varázslatos, majdnem vadállati kinézete van. A 2004-es téli virágtrendben amulett szerepét tölti be, amely megidézi a tél őserőit. Szerepe azért fontos, mert gyönyörű összekötő kapocs a csokrokban és kompozíciókban használt növényi és állati eredetű anyagok között.
Erős, tartós vágott virág, hiszen a természetben száraz területen él, és kiszárítva is sajátos bája van.

Proteus után kapta a nevét

Csak úgy, mint a tengeristen, Proteus, a protea is sokféle alakot ölthet – ezért választották neki a botanikusok ezt a nevet. Még függővirágos protea is van. A legismertebb proteáknak búr nevük van: a Protea cynaroides ’Koningssuikerbossie’, a Protea barbigera pedig ’Wollig Suikerbossie’ névre hallgat.

Exit mobile version