Virágszirmok gyurmából, egyszerűen
Kattints a képre!
Alapanyagok, kellékek:
1,5 csomag piros kiégethető gyurma
keskeny üveg (kb. 4 cm átmérőjű)
egyenes falú pohár
folpack
kés
Az elkészítés menete:
1. A szirmok kialakítása
Készítsünk a gyurmából egy kb. 3,5 cm átmérőjű, 4 mm vastag korongot, ami a rózsa alja lesz: két tenyerünk közt hengereljük a gyurmát pár percig, amíg kellőképpen meglágyul. Formáljuk gömbölyűre, majd nyomjuk laposra. A szirmokhoz vágjunk 12 darab kockacukor méretű darabkát, és készítsünk belőlük is kb. 5 cm átmérőjű korongokat. Ezeket még kézmelegen helyezzük félbehajtott folpack közé, majd az üvegpohárral nyújtsuk kb. 5 cm átmérőjű kerekded lappá.
Fontos!
2. A formázás
A hőre keményedő gyurmát legjobb elektromos sütőben kiégetni; általában a megadott hőfok és sütési idő is erre vonatkozik.
Ha gázsütőben égetjük ki a gyurmát, rövidebb időre van szükség, és a hőfokot is állítsuk a megadottnál alacsonyabbra. A sütési idő lejárta után hagyjuk a gyurmát a sütőben kihűlni, mert melegen még deformálódhat.
Kattints a képre!
Egy darab folpackot borítsunk a lezárt üveg tetejére, és helyezzük rá az aljnak gyúrt korongot. Formázzuk meg a szirmokat: egy helyen csippentsük össze a szirom szélét, ezzel szemben pedig késsel metsszük be két helyen egymástól 1 cm-re és 1 cm mélyen. A bemetszéseknél hajtsuk egymásra a széleket, hogy a szirom tövét szűkebbé tegyük. Ezt az alsó részt tegyük a korongra, és finoman nyomkodjuk hozzá. Először helyezzünk el három szirmot egymás mellé, majd újabb hármat. Figyeljünk oda, hogy ezek fedjék az elsők illesztését.
3. A felső szirmok
Készítsünk az előzőekhez hasonlóan hat szirmot, helyezzük őket szorosan egymás mellé, és óvatosan csippentsük össze a szirmok oldalait. Borítsuk a gyűrűt a többi sziromra, és nyomkodjuk az aljához a széleket. Emeljük le az elkészült rózsát az üvegről, helyezzük sütőpapírra, és a gyurma csomagolásán feltüntetett hőfokon égessük ki.
Alapanyagok:
kiégethető gyurma, 470 Ft/csomag (Hobbyművész, Praktikus Ajándékbolt)