Széllel bélelt nád

nlc | 2006. Március 04.
A hajlékony, könnyedén formázható, vékony nádból nem csak a hagyományos kosárfonással készülhetnek tárolók. Kipróbálhatunk új technikát is. A skandináv tárgykultúrában népszerûek a natúr megoldások.







Ezt alkalmaztuk egy gyümölcsöstál és két különböző formájú virágkaspó elkészítéséhez. 

Alapanyagok, kellékek:


•  1-1 csomag peddignád (2 és 3 mm vastag)
•  felfújható strandlabda
•  olló
•  nagyobb mosdótál
•  piros, sárga és narancssárga fagolyó (1 cm-es)
•  rafia
•  maszkolószalag 





 Megvalósítható 480 forintból 


Az elkészítés menete:







Kattints a képre!

1. A nád előkészítése

Áztassuk be a vastagabb nádat 10-15 percre. Célszerű a szálakat különválasztani, majd egyesével összetekerni, mert így jobban elfér a mosdótálban, és könnyebben kivehetjük a soron következő gyűrűt.


2. A tál karimája






Kattints a képre!

Fújjuk fel a labdát, és egy szál nádat kétszer-háromszor körbetekerve készítsünk akkora gyűrűt, amelyet ráültethetünk a gömbformára. A kilógó száldarabot hajlítsuk a labda alá, és az ellenkező oldalon bújtassuk át a kezd‘koszorú szálai között (2a.). Addig ismételjük ezt a műveletet, kusza vezérszálakat hajlítva a kosárnak, amíg a szál tart.









Kattints a képre!
Ha elfogyott, tűzzünk újabb szálat egy már meglévő nádszál alá, és ezzel folytassuk a labda behálózását. Ha elkészültek a főbb tartószálak, tekerhetünk kis kacskaringókat is menet közben, így még sűrűbb szövedéket kapunk. Keressük meg a nádvégeket, és fűzzük fel a színes fagolyókat, csúsztassuk el ezeket elszórtan a tál oldalán (2b.).



3. A felső szél eldolgozása







Kattints a képre!
Áztassunk be a vékonyabb nádból néhány szálat. Ezzel tekerjük be sűrűn a felső koszorút, hozzáfogva az ott végződő oldalszálakat is. Ha nem elég egy szál, még egyet fogjunk az előző alá, és azzal folytassuk a betekerést úgy, hogy egyúttal az előző szál végét is lefogjuk. Törekedjünk arra, hogy a szálvégeket minden esetben rejtsük el. Ha gyorsan száradna a nád, menet közben nedvesítsük. A tál fenekét a karimához hasonlóan készítsük el. Tekerjünk egy kisebb koszorút ez a mi tálunkon 15 cm átmérőjű, és helyezzük a tál alá. Rafiával rögzítsük a tálhoz 3-4 helyen. Ellenőrizzük, hogy a tál teteje nagyjából vízszintes legyen. Végül a vékony náddal tekerjük be spirálisan.




 

Alapanyagok:

• peddignád, vékony és vastag, 650 Ft/10 dkg (Míves Portékák Boltja)
• színes fagolyók, 12 Ft/db (Fakopáncs)
Exit mobile version