Borítódíszítés a négy évszak hangulatában

nlc | 2006. Szeptember 01.
A jegyzetfüzet vagy a határidõnapló ma már nem hiányzik egy táskából sem. Számoljunk le az unalmas borítókkal! Öltöztessük fel kedvünkre való stílusban, egyszerû technikával noteszunkat, hogy aztán minden alkalommal örömmel vegyük kézbe.







Kattints a képre!


Alapanyagok, kellékek:
– spirálos natúr notesz (10×15 cm-es)
– olló

Tavasz:
– mintás csomagolópapír
– aranyszínű öntapadós fólia 10×20 cm-es
– dekupázs- vagy tapétaragasztó




Nyár:
– életkép-mintás textília






Kattints a képre!
– ragasztóspray vagy kétoldalú ragasztószalag
– apró gyöngyök, flitterek
– színes ceruzák

Ősz:
– madármintás szalvéta
– barna, fehér, sárga akrilfesték
– dekupázsragasztó
– repesztőlakk
– ecset
– kis darab szivacs

Tél:
– szatén-, bársonyszalagok (0,5-1,5 cm szélesek)
– kétoldalú ragasztószalag






Klasszikus tavaszi üdeség


A csomagolópapírból szabjunk két, 11×17 cm-es téglalapot. A borítót és az egyik papírdarab hátoldalát kenjük át dekupázsragasztóval, simítsuk a lapot a borítóra, a túllógó széleket pedig belülre hajtva ragasszuk le. Végül a papírlap felületét is kenjük át a ragasztóval, hogy tökéletesen rásimuljon a füzet táblájára. Ugyanígy készítsük el a hátsó borítót is. Az arany fóliából vágjunk négy 2×5 cm-es és két 1,5×17 cm-es darabot. A hosszabb csíkokat ragasszuk közvetlenül a spirálozás mellé, a végeket hajtsuk belülre, a kisebb téglalapokat pedig átlósan a füzet sarkaira úgy, hogy a hosszú oldal közepe pontosan a sarokra illeszkedjen. Végül simítsuk a túllógó sarkokat a borító belsejére.







Bohém nyári vakáció

A mintás textilből szabjunk a borítónál körben 1 cm-rel nagyobb téglalapot. (A kiválasztott motívumot próbáljuk az anyagdarab közepére igazítani). A figurákat ki is színezhetjük, vagy flitterekkel és gyöngyökkel díszíthetjük, így szinte életre kel a textilre nyomott jelenet. Az anyag bal széléből hajtsunk vissza 1 cm-t, és vasaljuk le. A textília hátoldalát fújjuk be ragasztóspray-vel, a visszahajtott szélt igazítsuk a spirál mellé, és simítsuk az anyagot a borítóra. A széleket ragasszuk belülre, és a borítónál körben 2 mm-rel kisebb papírlapot ráragasztva takarjuk el.







Patinás őszi nosztalgia


A füzet előlapját fessük barnára, száradás után függőleges ecsetvonásokkal kenjük át vékonyan repesztőlakkal, és hagyjuk teljesen megszáradni. Fehér, sárga és egy kevés barna festékből keverjünk csontfehér színt, és picit hígítva, függőleges ecsetvonásokkal vigyük fel a lakkrétegre. Néhány pillanat múlva a fehér réteg megrepedezik, és látni engedi az alatta lévő barna festéket.







Kattints a képre!

Hagyjuk legalább egy napig száradni, majd dekupázsoljuk a szalvétából kivágott minta legfelső rétegét a füzetborító közepére. (A ragasztót határozott mozdulatokkal, néhány ecsetvonással vigyük fel a felületre, mert előfordulhat, hogy a túl sok kenegetés miatt a felső festékréteg feloldódik. Ezt megelőzhetjük azzal is, hogy a szokásostól eltérően kevésbé hígítjuk fel a dekupázsragasztót.) Száradás után egy szivacsdarabbal nyomkodjunk barna akrilfestéket a borító szélére, így még régiesebb hatást kölcsönözhetünk a tárgynak. A tartósság érdekében le is lakkozhatjuk a már tökéletesen száraz borítót.









Kattints a képre!
Hűvös téli elegancia


A borítóra, közvetlenül a spirál mellé simítsunk egy 1 cm széles ragasztócsíkot, húzzuk le a védőfóliát. Vágjunk 12 cm-es szalagdarabokat, fektessük ezeket vízszintesen a borítóra, kis távolságra egymástól, a végeiket pedig nyomjuk a ragasztócsíkra. A szalagvégekre tegyünk egy újabb ragasztócsíkot, és simítsunk rá hosszában egy szélesebb szalagdarabot, amelynek végei 2-2 cm-rel lógjanak túl a füzeten.








Kattints a képre!
A borítóbelső széleire ragasszunk 2 cm széles ragasztócsíkot. Felülre nyomjuk a 19 cm-esre vágott szalagok végeit úgy, hogy azok felfelé álljanak. A borítót hajtsuk be, de tegyünk alá valamit, hogy a ragasztócsíkok ne ragadjanak a füzet lapjához. A spirál mellé ragasztott vízszintes szalagok közé szőjük be a függőlegesen ráhajtott szalagokat: minden második vízszintes szál alá fűzzünk egy függőlegeset, majd a következőt éppen ellentétesen. A végeket simítsuk a borító szélén lévő ragasztócsíkra, majd az egész belsőt takarjuk el úgy, hogy a füzet első és utolsó lapját a borítókra ragasztjuk.


Alapanyagok, kellékek:
– notesz, 431 Ft/db 10×15 cm-es (Kreatív Hobby)
– kétoldalú ragasztószalag, 400 Ft/tekercs (Panton)
– életkép-mintás textília, 280 cm széles, 2600 Ft/m (HJH Textil)
Exit mobile version