Tojás díszek só-liszt gyurmából

Összeállította: e.k. | 2009. Április 01.
Igazán bájos húsvéti dekorációkat készíthetsz egy nagyon egyszerű technika segítségével. Megmutatjuk, hogyan készíts só-liszt gyurmát!
[másolat] - Tojás díszek só-liszt gyurmából

Recept
• 0,5 kg liszt
• 0,5 kg só
• kb. 2 dl langyos víz

Először keverjük össze egy tálban a lisztet és a sót, majd kevergetve adjuk hozzá a vizet. Azután gyúrjuk össze a masszát, és letakarva hagyjuk mintegy 30 percig állni.

Mielőtt még hozzákezdenénk a formázáshoz, ügyeljünk a következőkre:

• a kész massza a száradás után legyen száraz-rugalmas, így lehet könnyen formázni.
• ha a massza túl lágy, adjunk még hozzá egy kis lisztet (ne sót).
• ha a massza nagyon száraz, ne öntsünk hozzá vizet, csak nedvesítsük meg a tenyerünket, és gyúrjuk át még egyszer a masszát.
• amíg formázunk, a maradék masszát takarjuk le, hogy a felülete ne száradjon ki.
• a maradékot ne csavarjuk alufóliába. Tegyük fedeles műanyag edénybe és így hűtőszekrénybe, de ne tartsuk tovább két napnál, mert akkor a masszát már nem lehet felhasználni.

Formázás

Mielőtt elkezdjük gyúrni a masszát, kenjük be a kezünket kézkrémmel, hogy a só ne kezdhesse ki a bőrünket. Bármit is kívánunk formázni, egy golyóból induljunk ki. Dolgozzunk mindjárt sütőlapon, mivel a gyúródeszkáról a sütőlapra történő áthelyezés a nagyobb, lapos részeknél elég nehézkes.
A masszát mindig egy kis liszten nyújtsuk ki. Az összeillesztendő darabok érintkező felületeit nedvesítsük be egy kis vízzel. Figyeljünk arra, hogy szükségtelenül ne kerüljön vízcsepp a kész munkára, mert ezek a részek sütésnél sötétebbek lesznek.

A só-liszt gyurmából készült munkák felfüggesztésére használhatunk széthajlított gémkapcsot, amelyet a puha masszába nyomunk, vagy fémkampót, amelyet a sütést követően a kész darabra ragasztunk.

Sütés

A só-liszt gyurma sütése voltaképpen szárítás – a figurák szellős helyen sütés nélkül is egy-két nap alatt megszáradnak. Ha gyorsabb eredményt szeretnénk, sütőben is “megszáríthatjuk” őket. Ha a só-liszt gyurma könnyen elengedi a sütőlapot és nem nyomódik be, akkor elkészült.

Festés

A kisült figurák festéséhez a plakáttempera a legmegfelelőbb. A festéket keverjük vízzel, mert a víz fényt ad a gyurmának. Miután a kifestett darabok jól megszáradtak, lakkozás előtt vonjuk be őket alapozóval. Ehhez kitűnően megfelel a tapétavédő festék, amit 10-20%-ban higítsunk vízzel. Ha megszáradtak újfent az alapozóval bevont darabok, akkor kenjük be őket lakkal. A lakkozást szabadban végezzük.

Figurával díszített tojások

A tojásokat tetszés szerint kiszúróformákkal készített figurákkal, vagy akár készen kapható fából készült figurákkal is díszíthetjük.

Alapnyagok:
• szalag
• drót
• ragasztó
• fából készült figurák
• só
• liszt
• víz
• sodrófa
• konyhakés
• olló
• ecset
• vízfesték, plakáttempera

Elkészítés: Nyújtsuk ki a masszát kb. 6 mm vastagságúra. Kiszúróformákkal készítsünk tojásokat, majd felül szúrjunk a még puha masszába horog alakúra hajlított drótot.
A tojásokat szárítsuk ki vagy süssük sütőben a legalsó álláson két órán keresztül 75 °C-on, majd 125°C-on a legfelső álláson süssük készre.
Kiszúróformákkal készítsünk nyuszikat, és ezeket együtt süssük ki a tojásokkal. A nyuszikat hagyjuk természetes színűen, és ragasszuk fel őket a festett tojásokra.

Ötlet: Faágra függesztve szép asztali dísz lehet belőlük, de a locsolók is minden bizonnyal örülni fognak neki.

Cikkünk a Cser Kiadó gondozásában megjelent Húsvéti só-liszt figurák c. könyvből közölt részletet.
A könyvecskében minden szükséges információt megtalálsz, ami a só-liszt gyurma elkészítéséhez szükséges, továbbá remek ötleteket találsz benne különféle húsvéti figurák elkészítéséhez.

Ízelítő a tartalomból: szalvétagyűrűk, asztali díszek, tojáskoszorú

Szerző: Angelika és Gesa Massenkeil

A könyv címe: Húsvéti só-liszt figurák

A könyv ára: 798 Ft

Kiadó:
Cser Kiadó

Exit mobile version