Belilulva: színes tippek amatőr lakberendezőknek

nlc | 2010. Március 12.
Lehet szexi, lehet romantikus, lehet extravagáns... Használhatod falon, kiegészítőkön vagy textileken. Ismerkedj meg az ezerarcú lilával!
Az ezerarcú lila

Természetes, hogy otthon kedvenc színeinkkel vesszük körül magunkat, bár a divat is nagymértékben befolyásolhatja döntésünket. Nem árt azonban tudni és számításba venni, hogy egy-egy árnyalatnak milyen hatása lehet környezetünkre s persze közérzetünkre…

A lila, mivel keverék szín, és a színkörben a kék és a piros között helyezkedik el, attól függően, hogy melyikből van benne több, lehet meleg vagy hideg is, és más-más hatást érhetünk el vele. Így ha a piroshoz közelebb álló sötétlilára festjük a falat, meghittebbnek, kisebbnek érezzük majd a helyiséget, míg ha egy olyan mályvaszínt választunk, amely a kék oldalon áll, tágasabb, hűvösebb, de kellemesen megnyugtató teret kapunk.

Lila = magabiztosság?

Aki bátor, és a lilát választja otthona meghatározó színéül, azt magabiztosnak tartják az emberek. Pedig valójában a lila az, ami magabiztosságot adhat, hiszen sokkal könnyebb dolgozni vele, mint gondolnánk. Árnyalatai ugyanis igen nagy hatással vannak környezetünkre. Persze érdemes először csak kis mennyiségben alkalmazni – vásároljunk lila kiegészítőket, textileket, párnákat –, a falak, bútorok színesítése csak azután következzen, hogy megtapasztaltuk a tulajdonságait s ránk gyakorolt hatását.

A vörös sárkány országa
Nem, nem Kínáról van szó; épp csak Nagy-Britanniába ugrottunk át. Tarts velünk! »

Luxus, romantika, spiritualitás

Egyes lilák a luxus érzetét keltik, így ha szeretnénk otthonunkat nagystílűvé, exkluzívvá tenni, használjuk őket – gondoljunk csak a császárok és a püspökök ragyogó ruházatára. Romantikussá is változtathatja egy szoba hangulatát, de transzcendentális és spirituális fogalmakhoz társított árnyalat is. Mágikus, védelmező szín, elűzi az ártó szellemeket. Ugyanígy az igazság, a fennkölt érzelmek képviselője.

Igen finom árnyalatai is vannak, a halvány lilásszürkétől a már-már sötétkékig és a ciánszínig széles a paletta. Különlegességét fokozza, hogy sokféle érzelmet, emléket válthat ki, ugyanaz a lilára hangolt enteriőr mást és mást jelenthet mindenkinek. Egy kis egzotikus íz is társul hozzá – ezt fokozhatjuk, ha messzi tájak tárgyaival gazdagítjuk a berendezést.

Anyagok, textúrák

Egy-egy szín esetében nem elég a nekünk tetsző árnyalatokat kiválasztani, tudnunk kell azt is, hogy az milyen felületeken, anyagokon érvényesül a legjobban. A lila jól illik a szép és különleges díszítőfelületekhez, anyagokhoz, amelyekkel rejtélyességét és pompázatos mivoltát is erősíthetjük.

Így érdemes szivárványos vagy gyöngyfényű anyagokat választanunk, amelyekben feloldódnak a visszaverődő színek. Szépek a lila flitterek, gyöngyök, gyöngyház gombok, kristályok. A textilek közül válasszunk selymet, organzát vagy tükörbársonyt, ezek lággyá, ezüstösen csillogóvá teszik a lilát. Ha csipkével, hímzéssel párosítjuk, nosztalgikus csendéleteket komponálhatunk, ha azonban aranyozott felületekkel, csillogó díszekkel, bojtokkal gazdagítjuk, akkor palotába illő díszleteket hozhatunk létre. Különlegesen szépek a színezett üvegből készült tálak, kelyhek, poharak, az üveg hideg fénye ugyanis még sejtelmesebbé és titokzatosabbá teszi a lila árnyalatait.

 Kombinálj!

Lila és sárga – ütős páros, hiszen komplementer színek, így jól kiemelik egymást. A végeredmény látványos, drámai hatást keltő lesz. Ha erősebb hatást szeretnénk elérni, akkor a lilának egy vörössel teli tónusát alkalmazzuk, így nagyobb kontrasztot kapunk.

Lila és piros – egzotikus hatást kelt, ha az utóbbi sötét árnyalatú. Élettel telibb lesz a melankolikus lila árnyalatokból komponált enteriőr, ha skarlátszínnel vagy burgundival gazdagítjuk. Az arányokra azonban ügyeljünk, a piros tónusok csak ellenpontnak kellenek, és kis mennyiség is elég belőlük.

A lila és a rózsaszín párosát óvatosan kezeljük – kivéve akkor, ha retroőrületet akarunk. Az élénk rózsaszín lilával felkavaró, fárasztó lehet, ha pedig pasztell-lilákat és rózsaszíneket használunk, könnyen marcipános Barbie-világot kreálhatunk.

Lila és zöld – remek együttes, a virágoskertek is számtalan példával szolgálnak erre. Pihentetően harmonikussá, romantikussá teheti a szobát. Ha egyenlő arányban használjuk őket, megfelelő hátteret hozhatunk létre egy harmadik, erősebb szín hatásos megjelenéséhez egy váza vagy egy textil képviseletében.

Lila és barnák, bézsek – jó társak. Az intenzív, kicsit szomorkás és nagyon hatásos lilának jót tesz, ha csendes, neutrális árnyalatokkal hangsúlyozzuk ki. A természetes anyagokból készült, melegebb hangulatú tárgyak egyensúlyt teremtenek, bensőségesebbé teszik a lilával díszített enteriőrt.

Tippek – mit, mennyit, hova?

• A lila alkalmazkodóképes, így gyakorlatilag bármilyen stílusú lakásban megállja a helyét.

• Ha naranccsal, pinkkel, kiviszínnel társítjuk, bohókás retroenteriőrt teremthetünk, különösen akkor, ha mindez fényes, illetve műanyag felületeken, geometriai mintákkal nyomott textileken jelenik meg.

• Romantikus, vidékies hangulatot sugall, ha a levendula falszínhez fehérre festett, koptatott, antikolt felületű fenyőbútorokat, kovácsolt vasat társítunk.

• Antik bútoroknak egy kis frissességet, fiatalos bohémséget ad a lila, a minimálberendezést pedig kicsit egyedibbé és izgalmasabbá teszi.

• Vigyázzunk, mert a lilának rengeteg árnyalata van, emlékezni rájuk azonban nagyon nehéz. Ne bízzuk magunkat a színmemóriánkra, hanem mindig legyen nálunk egy kis festék-, anyag- vagy textilminta, ha hozzávalót vásárolunk!

Forrás: www.otthon.hu »

Exit mobile version