Édesség, ami nem hizlal? Süticsodák textilből

nlc | 2010. Július 24.
A közkedvelt tejszínes karamellabonbonok az égetett cukornak köszönhetik intenzív és simogató ízüket. A mi különlegességeink éppoly bársonyosak, mint ezek a nyalánkságok, mert puha plüssből készültek.
Tejszínes karamellabonbon

 

Méret

kicsi:
Ø 3–4 cm
2–2,5 cm magas

nagy:
Ø 7 cm
4 cm magas

Nehézségi fok: *

Hozzávalók:

• 25 cm világosdrapp és különböző barna árnyalatú plüss
• 2–4 cm széles csipkeszalagok
• krémszínű és barna üveggyöngy, Ø 5–8 mm
• textilragasztó spray ideiglenes rögzítéshez

Szabás:

A kicsi bonbonhoz: különböző színű plüssből két 4×20 cm-es csík, a szálirányra merőlegesen

A nagy bonbonhoz: különböző színű plüssből két 7×40 cm-es csík, a szálirányra merőlegesen

Így készítjük

A kicsi bonbonhoz fektessük újságpapírra a két különböző színű, kiszabott plüsscsíkot fonák oldalukkal felfelé, és fújjuk be textilragasztó spray-vel. Ha szükséges, rögzítsük közben gombostűvel a plüsscsík sarkait, hogy ne pöndörödjenek fel.
Hajtsuk a középvonalra a hosszanti széleket. Ha ragasztóspray nélkül dolgozunk, öltsük össze fércelőöltéssel a visszahajtott éleket. (A plüsst ne vasaljuk, mert kifényesedik a felülete.)
Hajtsuk vissza a világosabb csík bal felső sarkát, azután tekerjük fel egy kicsit. A sötétebb csíkkal tegyük ugyanezt, fogjuk egymáshoz a két csíkot, és tekerjük fel együtt. Attól függően, hogy mennyire szorosan csavarjuk, más-más lesz a bonbonok külleme. A közepe akkor fog kidomborodni, ha a csíkot kissé elcsúsztatva tekerjük fel.

A végén úgy vágjuk vissza a sötétebb csíkot, hogy körülbelül 2 cm-rel hosszabb legyen, mint a világos. A túllógó végéből hajtsunk be 1 cm-nyit, rögzítsük gombostűvel, majd néhány öltéssel varrjuk az oldalához. Öltögessük meg a bonbon alját is, hogy a forma megmaradjon. Tekerjük a csipkeszalagot a bonbon köré 1 cm varrásráhagyással, majd vágjuk le a felesleget. A csipke két végét illesszük egymáshoz, és varrjuk össze. Ha széles csipkét használunk, hajtsuk a túllógó szélét a bonbon alá, és öltsük oda. Varrjunk egy gyöngyszemet a tetejére.
A tűpárnához (nagyobb karamellás bonbon) a két szélesebb csíkot kell hasonlóképpen feltekerni, és széles csipkével díszíteni.

 

Cikkünk részletet közölt az Aréna Kiadó gondozásában megjelent Édes élet textilből – Varrott sütik, torták, bonbonok című könyvből.

Édesség, ami nem hizlal! Ki ne vágyna erre? A könyvben található sütemények, tortácskák, bonbonok és desszertek ugyanis filcből, bársonyból, plüssből készülnek, csipkék, zsinórok, gyöngyök és virágok díszítik valamennyit. Eközben megszólalásig hasonlítanak az igazi tejszínhabos csodákra. Elkészítésük nem igényel komolyabb kézügyességet – és gyakorlatot sem. A szemrevaló sütemények különleges ajándékok is lehetnek, csupa édes meglepetés családtagjainknak, barátainknak.

A könyv ára: 2690 Ft

 

Exit mobile version