Állati művek: képzőművészeti kiállítás az Állatkertben

nlc | 2010. Október 18.
Ez az első alkalom a művészet történetében, hogy emberi és állati alkotók munkái egy kiállításon kapnak helyet.

Október 15-től november 15-ig látogatható a Fővárosi Állat- és Növénykert Barlangtermében a ZOOart című kortárs képzőművészeti kiállítás. Hasonló színvonalú és gazdagságú képzőművészeti bemutatót állatkertben eddig még soha nem láthattak a látogatók, pedig az állatkertek és a művészet között hosszú múltra visszatekintő kapcsolat van. Ez már csak abból is látszik, hogy a tárlat nem egyszerűen egy állatkertben megtartott művészeti kiállítás, hanem az állatvilág, az állatkertek és az élő természet ihlette műalkotások különleges gyűjteménye.

„A hatvannál is több kiállító között szép számmal akadnak Kossuth- és Munkácsy-díjasok, kiváló és érdemes művészek.”

Az alkotók közül többen évek óta kapcsolatban állnak az Állatkerttel, sőt némelyikük – tanárként – rendszeresen hozza el diákjait a városligeti intézménybe az állatok természet utáni ábrázolásának gyakorlására. A kiállításon száznál is több alkotás látható, a festményektől a grafikákon át a kisplasztikákig.

A kiállítóterem előterében olyan alkotásokat is láthat a közönség, amelyeket nem emberi, hanem állati művészek alkottak. Az állatkertekben ugyanis megesik, hogy egy-egy értelmesebb állat, emberszabású majom vagy elefánt barátságos viszonyba kerül a papírral, a vászonnal, az ecsettel, a festékkel vagy éppen a zsírkrétával és általában az alkotótevékenységgel. A témával foglalkozó kiállítást és szakmai eszmecserét már korábban is szervezett a Fővárosi Állat- és Növénykert, de ez az első alkalom a művészet történetében, hogy emberi és állati alkotók munkái egy kiállításon kapnak helyet.

Művészi orrszarvúk

A művészettörténet több olyan híres alkotást is ismer, amely valamilyen, az akkori idők állattartó kertjeiben, állatseregleteiben játszódó jelenetet örökít meg. Már az ókori asszír művészek is készítettek „állatkerti” témájú kőfaragásokat. A legismertebb ilyen alkotások azonban az orrszarvúkhoz kapcsolódnak. Ilyen Albrecht Dürer (1471–1528) 1515-ben készült híres orrszarvúmetszete, amely a portugál király által X. Leó pápának ajándékozott indiai orrszarvút ábrázolja, valamit Pietro Longhi (1701–1785) 1751-es festménye, amely azt a pillanatot örökíti meg, amikor a Clara nevű, egész Európán végighurcolt orrszarvút Velencében bemutatták. Az Állatkertben most látható kiállítás két képét éppen ezek a klasszikus alkotások ihlették.

Bővebben: www.zoobudapest.com »

Exit mobile version