Kipróbáltuk a házi kutyakekszet

nlc | 2013. Január 27.
Kétféle receptet próbáltunk ki: néhány egyszerű hozzávalóból húsleveses és rostokban gazdag sütőtökös kutyakekszet sütöttünk. A tesztkutyánk nem bírta abbahagyni.
Kipróbáltuk: házi kutyakeksz

A legtöbb kutya nem igazán válogatós, szinte bármivel kínáljuk őket, örömmel habzsolják fel. Egy vidéki ismerősünk basset houndjai például a répát is vígan elrágcsálják, amióta látják, hogy a szamár mennyire szereti. A legtöbbjüknek a bolti jutalomfalat ellen sincs kifogásuk, de házilag is nagyon könnyen készíthetünk kutyakekszet néhány egyszerű összetevőből. A fórumozóink is megosztottak már egymással sok receptet.

A készen kapható falatok
nehezen dekódolható összetevőket tartalmaznak, a rajtuk feltüntetett állati és növényi eredetű származékok nem hangoznak túlságosan biztatóan, bár a legtöbb legalább mesterséges színezéket és tartósítószert nem tartalmaz.

Kutyára szabott

Ha viszont magunk sütünk kutyakekszet, akkor látjuk, milyen anyagok kerülnek bele, így biztosan egészséges lesz, és variálhatjuk az összetevőket aszerint, hogy a kutyánknak éppen mire van szüksége. Vagy ha a mi jószágunk mégis finnyás, igazíthatjuk az ő egyéni ízléséhez. Összeütni nem nagy feladat, és bármeddig elállnak, ha kisütve bedobjuk a fagyasztóba, ahogy egy ismerős gazdi csinálja.

Két receptet próbáltunk ki, az egyik mindössze négy hozzávalóból áll a sóval együtt, és könnyen összegyúrhatjuk vasárnap délután egy deci maradék húsleves felhasználásával. A sütőtökös-fahéjas falatka nemcsak nagyon egyszerű, de rendkívül egészséges is, tele van rostokkal, így segíti az emésztést, emellett sok benne az A-vitamin, a kálium, a béta-karotin és a vas.

Kattints a képre, és nézd meg, hogyan készült!

Húsleveses kutyakeksz

Hozzávalók

• 30 deka liszt (teljes kiőrlésű vagy sima)
• 1 és ¼ deci húsleveslé
• 1 tojás
• 1 teáskanál só

A lisztet keverjük össze a sóval, üssük rá a tojást és öntsük rá a húslevest, majd gyúrjunk belőle tésztát. Mi most külön főztünk le egy kis adag levest egy 200 forintos orjacsontból, de legközelebb fagyasztunk le egy kisebb adagot a vasárnapi húslevesből.

Lisztből teljes kiőrlésűt használtunk, mivel az egészségesebb, és nem hizlalni szeretnénk a kutyákat, de ha olcsóbban szeretnénk kihozni, akkor az általunk megkérdezett kutyaoktató szerint tökéletes a fehér liszt is, baja nem lesz tőle a kutyának. Amikor összeállt, nyújtsuk ki fél-egy centisre, attól függően, milyen vastagra szeretnénk csinálni a kekszet.

Ezután vagy vágjuk fel a tésztát késsel hosszúkás csíkokra, vagy szaggassuk ki süteményszaggatóval. Bármilyen forma megteszi, és aki nagyon elszánt, szerezhet kutyacsont alakút is. Mi gyártottunk félholdat, szívecskét, lepkéket, és használtunk egy idős nénitől örökölt hosszúkás formát is.

180 fokon sütöttük 25 percig sütőpapírral bélelt tepsiben, így jól kiszáradt, ami nem árt, mivel így tovább eláll. Ebből a mennyiségből két nagy tepsire való falatka jön ki. Ha szeretnénk, ízesíthetjük még bacondarabkákkal, petrezselyemmel, kakukkfűvel, mentával, majorannával, vagy tehetünk bele hűtőben maradt ételmaradékokat, amiket valamire különben is fel kellene használnunk, mielőtt megromlanak.

Katt!

 

Sütőtökös jutalomfalat

Hozzávalók

• 60 deka sütőtök
• 35 deka liszt (teljes kiőrlésű vagy sima)
• 4 evőkanál méz
• 4 evőkanál víz
• 2 evőkanál olívaolaj vagy más növényi olaj
• Fél teáskanál szódabikarbóna (vagy sütőpor)
• Fél teáskanál fahéj (kihagyható)

A tököt felvágjuk, kikaparjuk a magját és feldaraboljuk, majd alufóliával letakarva betesszük a 180 fokra előmelegített sütőbe. Ha majdnem megpuhult, akkor még kicsit pirítsunk rá a tetejére. Miután kihűlt, kanállal kikanalazzuk a héjából, összekeverjük a mézzel, az olajjal és a vízzel. Utána hozzáadjuk a lisztet, a sütőport és a fűszereket, és összegyúrjuk, hogy egy jól formázható tésztát kapjunk. Mi először 30 deka liszttel próbáltuk, de úgy nagyon ragacsos maradt, így megtoldottuk még öt dekával, így már szépen összeállt.

Kanállal szedjünk ki kicsi, egyforma darabkákat a tésztából, gyúrjunk belőle golyókat, és lapítsuk őket szét a tenyerünkben. 180 fokos sütőben 25-30 perc alatt szárazra sül, és nekünk kétszer 30 darab falatka jött ki belőle.

Gyorsan fogyott

A kutyakekszet természetesen igazi kutyán is teszteltük, de először a lányok kóstolták meg a szerkesztőségben. Nekik nagyon ízlett, csak kicsit nehezen rágták el. A tesztkutyánk egy királyi koszton élő golden retriever volt, aki kifejezőbbnél kifejezőbb tekintetekkel könyörgött a következőért és a következőért. Szimat alapján a húsleveseset választotta elsőre a kettő közül, de mindkettő nagyon fogyott.

Ti szoktatok házi jutalomfalatot készíteni, ha igen, mi az, ami bevált? Írjátok meg kommentben!

Exit mobile version