Fűtési szezonban sokan szenvedünk a túl száraz levegőjű lakásokban. Ilyenkor előkerülnek a párologtatóedények, amelyeket vízzel feltöltve a fűtőtestek tetejére helyezünk vagy oldalára függesztünk. Megfelelő páratartalom mellett bőrünk, szánk nem szárad ki, megelőzhetjük a szemviszketést, valamint az olyan kellemetlen tüneteket, mint a kaparó torok és az időnként ennek kísérőjeként fellépő fojtó köhögés.
A párologtató hatását fokozhatjuk, ha a vízbe természetes, növényi illatanyagokat teszünk. Így – amellett, hogy biztosítjuk az ideális páratartalmat – mesterséges légfrissítők nélkül illatossá is tehetjük a lakást. A keverék egyrészt párásítja a levegőt, másrészt kellemes, természetesen parfümös illatot áraszt.
Hozzávalók:
• grépfrúthéj
• narancshéj
• rozmaringág
• vaníliarúd
Elkészítés:
A grépfrútról és a narancsról éles késsel lehámozunk néhány héjdarabot, majd levágunk 1-2 darab 8-10 centis rozmaringágacskát. A vaníliarúdból levágjuk nagyjából a negyedét és függőlegesen széthasítjuk, hogy a belsejében rejlő illatanyagok felszabaduljanak.