Elkezdett táskákat varrni, mert sosem talált pont megfelelőt

Klenovszki Mimi | 2014. Április 07.
Táska, szütyő, szatyor, clutch, ridikül, de a sort még hosszan lehetne folytatni a szinonimákkal. A női táskák rejtelmeiről beszélgettünk Éberling Bernadettel, a Meska egyik kézműves alkotójával. Berna minden méretben és terepre készít táskákat: munkába, suliba járóst, üzletasszonyost, pakolóst, partizóst, színházit, alkalmit és esküvőhöz illőt. Az elsőt a lányának varrta, és ma ez a műfaj a nagy szerelme.

– Honnan meríted az ötleteket ahhoz, hogy milyen fazonú, milyen anyagú táskát készíts?
– Nagyon sok tervem, ötletem van, de befolyásol a divat, az évszakok, a hangulatom. Megnézem azt is, hogy az utcán ki mit hord, fontosnak tartom, hogy jól használható darabok kerüljenek ki a műhelyemből. Ha meglátok valahol egy izgalmas anyagot, az is inspirál.

A borongós bársonytól a sikító selyemig minden érdekel, hisz amilyen sokfélék a textilek, olyan sokfélék vagyunk mi, nők is: egyszerűek, elegánsak, szolidak, kihívóak, romantikusok, merészek, extrémek, bolondosak. És nem utolsósorban a vevőim is adnak ötleteket. Volt például olyan eset, hogy valaki elküldött nekem egy anyagmintát, hogy abból szeretné megvarratni az egyik fazont, amit kinézett magának a netes boltomban.
 
– Honnan ered a táskák iránti rajongásod?
– Kiskoromban, a nagymamámtól lestem el a varrást; azóta se tanultam soha mástól. A gyermekkori emlékekre építek, és magam kísérletezem ki a dolgokat. Ma már három varrógépem van, a legrégebbit még gimis koromban vettem, ez egy “bivaly” gép, szóval nagyon erős és masszív, mindent megvarr nekem. A legfiatalabb masina pedig egy szuper varrógép, 2 évvel ezelőtt a férjem lepett meg vele.

– Emlékszel, hogy milyen volt a legelső táska, amit készítettél?
– A legelső táskát a lányomnak, Júliának készítettem. Akkoriban a patchwork volt a hobbim, és egy ilyen technikával készült hátizsákot varrtam. Sok-sok éve volt, de ma is megvan a táska. Nagyon különleges lett, a fotóját beküldtem egy pályázatra, és nyertem vele. Hát így kezdődött. Majd jött egy bulis-bolondos farmertáska, mert olyat nem lehetett venni, aztán egy méregzöld alkalmi ruhához nem találtam megfelelő táskát, és készítettem egyet a ruha anyagából, aztán nyárra óriási strandtáskát, színházba icipici csinit, a kék ruhámhoz kéket és a skót kockás szoknyához már nem volt kérdés a táskakérdés! A skót kockás azóta is a kedvencem: annyi szín van benne, olyan vagány, mégis nagyon elegáns tud lenni.

– Hogyan alakítasz ki egy új fazont?
– Egy új modell legtöbbször hosszas tervezés eredménye, de néha meg csak egy hirtelen ötletből fakad. A formák kialakításánál, a színek, anyagok kiválasztásánál az egyediség a célom, és hogy jól használható legyen a végeredmény. A modelljeim sikere is igazolja, hogy egy táska nemcsak fekete és barna lehet, hanem kockás, csíkos, virágos, pöttyös, crazy, és piros és lila is, és én ezt a sokszínűséget, az egyediséget nagyon szeretem. Egy szép táska lehet egy öltözék diszkrét kísérője, de megjelenésünk harsány főszereplője is. Csak rajtunk múlik, mit és hogyan viselünk.

– Mik a kedvenc beszerzési helyeid?
– A textilek válogatásánál nagyon figyelek a minőségre. Vannak kedvenc beszerzési helyeim Pécsett is, Pesten is, de ha külföldön járok, onnan is rendszeresen beszerzek anyagokat, kellékeket. Mivel a táskáim kis szériás darabok, egy-egy anyagból nincs nagy készletem, de amik vannak, azok változatosak és sokfélék színben, mintában, stílusban egyaránt.

– Éjjel-nappal varrsz?
– Azt azért nem. Vállalkozó vagyok, grafikus-kiadványtervezőként dolgoztam évekig, most is több mindent csinálok, de a tervezés, a varrás a szerelem. Az alkotómunkától töltődöm fel. Kikapcsol, jól lezárja a napomat. Bevallom, gondolkodtam már rajta, hogy bővítem a táskaboltomat, de akkor talán pont az egyedi készítésű táskák varázsa veszne el. Most éppen annyi megrendelésem van, amennyit én magam teljesíteni tudok.

Elkezdett táskákat varrni, mert sosem talált pont megfelelőt

Táska, szütyő, szatyor, clutch, ridikül, de a sort még hosszan lehetne folytatni a szinonimákkal. A női táskák rejtelmeiről beszélgettünk <a href="http://www.meska.hu/Shop/index/7024" target="_blank">Éberling Bernadettel, a Meska egyik kézműves alkotójával</a>. Berna minden méretben és terepre készít táskákat: munkába, suliba járóst, üzletasszonyost, pakolóst, partizóst, színházit, alkalmit és esküvőhöz illőt. Az elsőt a lányának varrta, és ma ez a műfaj a nagy szerelme.

– Milyen érzés visszajelzést kapni a vevőktől?
– Lendületet adnak az alkotáshoz. Nekem önmagában már az is öröm, hogy ma már nem csak Magyarországról, hanem például New Yorkból vagy éppen Londonból is megrendelnek egy-egy byBerna-darabot. A szívemnek mindig kedves érzés az is, ha valaki vásárol saját magának egy táskát, és miután a barátnője meglátja, azt mondja, hogy “hú, ilyen nekem is kell!”. Szájról szájra terjed a hírem.

NÉVJEGY
Éberling Berna Pécsett él a családjával. Körülbelül 3 éve kezdett el komolyabban foglalkozni a táskakészítéssel. A Meska-boltjában a három legjellemzőbb táskafazon a CITY (praktikus, pakolós), a SIKK (elegánsabb, alkalmi táskák) és a FÉLHOLD (parti- vagy bulitáskák, amelyeket kézben, csuklón, karon, vállon, nadrág vagy szoknya bújtatójába csúsztatva is lehet viselni). Jelenleg a tavaszi–nyári kollekciójának darabjai készülnek: hangsúlyosak lesznek benne a pöttyös, a virágmintás, a kékfestő és a skót kockás darabok. Utóbbi kettő a személyes kedvence is. Berna a női táskák mellett kiegészítőket (sálakat, neszesszereket, iPad-tartókat, e-book-tartókat stb.) is készít.

 

Exit mobile version