A paradicsom igen hálás növény, és a kezdő kertészek is nyugodtan próbálkozhatnak vele. Ha sikerült egy régi, ízes paradicsomfajtára szert tennünk, akkor érdemes a magját kinyerni, hogy tavasszal elültetve ismét finom csemegéhez jussunk.
A legtöbb növény esetén elég megszárítani a magját, de itt kicsit más a helyzet. A paradicsomban ugyanis egy “csírázásgátló” van beépítve, ami megakadályozza, hogy a magok a növényben kicsírázzanak. Ahhoz, hogy ezt az anyagot eltávolítsuk, erjedést kell beindítani. Hogy hogyan? Íme a paradicsommag kinyerése lépésről lépésre.
Szedjük le a legédesebb, legérettebb paradicsomot, majd vágjuk ketté és a kanalazzuk ki a magvakat egy üvegedénybe.
Öntsünk rá vizet, és fedjük le az edény tetejét szalvétával, hogy ne kerüljön bele rovar és por.
Néhány nap múlva a víz felszínén penész jelenik meg, a magvak a pohár fenekére süllyednek.
Hogyan tovább? Tudd meg A napfény illata blogról!