Ha jól összeválogatjuk a virágokat, jácintot, tulipánt, krókuszt, nárciszokat, akkor a különleges szín és illatélményt hetekig élvezhetjük a négy fal között is. Az egyenként megvásárolt növényekből izgalmas összeültetéseket is készíthetünk. Az elvirágzás után sem kell kidobni a hagymákat, gondos kezelés után jövőre ismét örülhetünk a tavasz első hírnökeinek. Elárulom a titkot, amivel a kis hagymáktól egy év múlva újra virágözönre számíthatsz.
Az elvirágzott hagymákat nem kell kidobni. A meleg lakásban hajtatott hagymás növények általában felnyúltak lesznek, és a virágzás alatt hagymájuk felemészti az összes tápanyagot. Ha már nincs díszítő értékük a növényeknek, vágjuk le a virágszárakat, és minél előtt vigyük őket hűvösebb helyiségbe. Ideális az 5-10 fok közötti hőmérséklet. Enyhébb napokon akár ki is vihetjük őket, de óvakodjunk a tűző naptól, mert az napégést okozhat. Éjszakai fagyok esetén ismét menekítsük be őket. A hidegebb környezetben kevesebb vizet igényelnek a növények, ezért csökkentsük a víz mennyiségét.
Ha már tartósan kint tarthatók, akkor növeljük a vízmennyiséget, és rendszeresen tápoldatozzuk, hogy a hagymák növekedjenek. A nyári kánikulát már nem fogják elviselni, leveleik leszáradnak, a növény pedig visszahúzódik a hagymába. Ekkor vegyük ki a földből a hagymákat, és száraz, sötét tárolóba tegyük be pihenni pár hónapra… Folytatás a Balkonada blogon!