Júliustól megújul a lakástámogatás

nlc | 2015. Június 12.
Jelentős változásokat hoz a megújuló lakástámogatási rendszer, közismertebb nevén a szocpol. Itt olvashatod a legfontosabb tudnivalókat.

Július 1-jétől új lakástámogatási rendszert vezet be a kormány – írja az index.hu. A CSOK (Családi Otthonteremtési Kedvezmény) a LÉT-et, közismertebb nevén szocpolt váltja, és tartalmaz néhány jelentős változást elődjéhez képest. Összeszedtük, mit kell tudnod az új lakástámogatásról.

A lakástámogatási rendszer főbb ismérvei:

Mégis mennyi pénzt kaphatsz?

Jó eséllyel pályázol a maximális összegű lakástámogatásra, ha négy gyereked van, és 100-160 négyzetméteres, alacsony energiafogyasztású lakást veszel vagy építesz. Az energiahatékonysággal kapcsolatban fontos változás az is, hogy míg új lakás esetében továbbra is minimum B kategória az előírás, használt lakásoknál C-nél rosszabb is elfogadható. Ha azonban ilyen házat vásárolsz, akkor szükség van a területileg illetékes építésügyi hatóság igazolására arról, hogy az épület nem veszélyes.

Milyen korlátozások vannak a lakástámogatási rendszerben?

Jó tudni: külföldön dolgozó magyar állampolgárként is jogosult lehetsz a lakástámogatásra, de nem vehető igénybe, ha adóhátralékod vagy egészségpénztári tartozásod van.

A gyerekek és a lakástámogatás

Exit mobile version