Így marad sokáig friss a csokor a vázában

nlc | 2016. Május 04.
Mindenki utálja, amikor a csodaszép csokor már egy-két nap múlva a hervadás jeleit mutatja.

Szerencsére létezik pár apró trükk, amivel ha hetekkel nem is, de hosszú napokkal meg lehet nyújtani azt az időszakot, amíg a virágok feldobják, nem pedig lelombozzák azt, aki rájuk pillant.

A virágokat sajnos eleve nem tartós portékának szánta a természet, de néhány trükkel kitolhatjuk némiképp az életidejüket. Hat egyszerű lépéssel már sokat tettünk ezért.

  1. Alaposan mossuk ki a vázát mosószeres vízzel, ne legyen bakteriális vagy gombás fertőzések melegágya.
  2. Langyos vizet töltsünk bele, ne jéghideget vagy meleget, és hagyjuk kicsit állni, mielőtt beletesszük a virágokat.
  3. Legyen a vízben tápanyag is. Lehet kapni a vázába szórható tasakos tápanyagot, de gyárthatunk házilag is remek tápanyagforrást.
  4. 45 fokos szögben vágjuk le a szárakat, hogy a vizet és a tápanyagokat szállító szövetek minél nagyobb felületen érintkezzenek a vízzel.
  5. Ne tegyük a vázát gyümölcsök közelébe, mert azok a hervadást gyorsító etilént bocsátanak ki.
  6. Tartsuk a vázát hűvös helyen, mert a meleg levegő meggyorsítja a hervadást.

Forrás: dailymail.co.uk

Exit mobile version