5 egyszerű kézimunka, amivel levezethetjük az ünnepi hajrát

S. L. | 2017. Január 01.
Ki mondta, hogy hímezni, kötni vagy éppen horgolni ódivatú dolog? Összegyűjtöttünk most 5 különböző kézimunka-technikát, amelyekkel otthon, a meleg lakásba begubózva levezethetjük az ünnepi hajrá okozta feszültséget.

A magyar tervezők tudják

Hogy mennyire nem ciki kézimunkázni, azt nagyon jól példázzák a hazai márkák, amelyek kínálata telis-tele van hímzett, kötött vagy éppen horgolt cuccokkal! A Mamzi nagymama sikkes dolgai egyenesen imádni valóak, a Liliputi a Matyódesignnal közösen készít hímzett hordozókat, a Krisko Deisgn kínálatában horgolt dekorációs cuccokat találunk, a Debaba Kraft hímzős készletével mi magunk otthon alkothatunk, a Crooocus horgolt nyaklánca modern és feltűnő, a Shumlee madaras képe pedig egyből téli hangulatot varázsol a szobába.

Horgolt babatakaró – Mamzi, 12 500 forint
Hímzett csatos hordozó – Liliputi, 27 990 forint
Horgolt ALMA – Krisko Design, 3490 forint
Hímzőkészlet – Debaba Kraft, 5990 forint
Horgolt nyaklánc – Crooocus, 3500 forint
Keresztszemes hímzett kép – Shumlee, 6990 forint

Hímzés

Ha megpróbálkozunk a hímzéssel, akkor csak textilre, fonalra és egy tűre lesz szükségünk – a rövidáruboltokban készségesen segítenek eligazodni. Az interneten megnézhetjük az alapvető öltéstípusokat, és már indulhat is a munka. A virágmotívumok helyett ma már a modern minták a divatosak, mint például egy űrhajó és egy földönkívüli. A kész munkát akár a gyerekszobába vagy a nappaliba is kitehetjük.

Horgolás

A nyaklánctól a puffig széles a skála, hogy mi mindent horgolhatunk. Mielőtt megvesszük az alapanyagokat, döntsük el, mint szeretnénk készíteni, hiszen ahhoz mérten kell fonalat és horgolótűt beszerezni. Hogy biztosan legyen sikerélményünk, először inkább apróságokkal kezdjük.

Keresztszemes hímzés

Bár ez is hímzés, a keresztszemes technika annyira más, hogy különvettük. A modern minták a keresztszemes hímzésnél is menőnek számítanak, sőt akár a kihímzett felület megválasztásában is lehetünk kreatívok: itt például egy szűrőt dekoráltak ki.

Kötés

Ez az egyik legalapvetőbb kézimunka-technika, sokan tudnak kötni és kötnek is rendszeresen. A zokni és a kétujjas kesztyű nem bonyolult, de ha most kezdjük a kötést, akkor inkább egy egyenes sállal próbálkozzunk elsőre. A megfelelő fonal és tű megválasztása ebben az esetben is elengedhetetlen.

Makramé

Ismét dívik a makramé is, aminek felhasználási skálája szinte végtelen. A régen divatos virágtartóktól kezdve a kulcstartókon át, akár táskát is díszíthetünk vele. Előnye, hogy gyorsan megvan, hamar mutathatunk fel eredményt.

Olvass még otthon témában itt, az NLCafén:

Exit mobile version