5 ötlet, hogy a lakás őszillatba boruljon

Kun Gabi | 2018. November 15.
Nem kell kidobni ezreket illatos gyertyákra, ha azt szeretnéd, hogy beköltözzön az őszillat a lakásodba!

A méregdrága sütőtökös, kávéillatú, egzotikus gyertyák általában csak mesterséges illatanyagból dolgoznak, így az általuk generált illat hamar elszáll, és csak a füst marad utánuk. Használjuk inkább nagyanyáink praktikáit:

Forraljunk fel egy rakás fűszert a tűzhelyen!

Az ősz jellegzetes illatait hívhatjuk elő, ha vízben vagy almalében felteszünk fahéjat, almahéjat, narancshéjat, vaníliát vagy szerecsendiót főni, hogy máris úgy illatozzon az otthonunk, mintha sütit sütöttünk volna egész nap.

Az elkészítése nagyon egyszerű: egy kis fazékban forralj fel vizet, majd add hozzá a kedvenc fűszereidet, és pár percig forrald együtt az egyveleget. Ha folyamatos illatot szeretnél, akkor ne vedd le a tűzről, csak tekerd le a legkisebb fokozatra alatta, és ne felejtsd el 30 percenként újra megtölteni vízzel a fazekat. Tényleg ne felejtsd el, mert a végén nem őszi illat, hanem fekete füst gomolyog majd a konyhában. Óvatosabb és feledékenyebb olvasóinknak nem javasoljuk a tűzön hagyást, ők inkább forralás után tegyék a főzetet a radiátorra, konvektorra, hogy tovább tartson a meleg, illatos párolgás.

Egy kis előre gondolkodást igényel ez a fajta párologtatás, mert el kell tenni az alma-, körte-, citrom- és narancshéjakat gondosan a hűtőbe, hogy legyen mihez nyúlni, ha illatosítani szeretnénk.

illat ősz fazék

Képünk illusztráció – Forrás: Unsplash

A következő illatreceptek csak iránymutatók, a saját ízlésed szerint formáld bátran!

Fahéjas-almás:

Citromos-narancsos:

Vaníliás-narancsos

Levendulás

Babérleveles

Az illatosításnak mostantól tényleg csak a képzelet szabhat határt, de azért óvatosan a tűzön hagyott fazekakkal!

Exit mobile version