7 fontos tanács, amit feltétlenül tarts be, ha online fizetsz bakkártyával!

nlc | 2019. Május 14.
Az internetes bankkártyás fizetés gyors és egyszerű, de ahhoz, hogy maximálisan biztonságos is legyen, néhány dolgot be kell tartanod. Fogadd meg a következő tanácsokat, és tedd egyszerűbbé az életedet!

Nem bízol az online fizetésben? Szerinted veszélyes, és egyébként sem tudod mire kellene figyelned? Így spórolhatsz időt és energiát magadnak, miközben a pénzed is maximális biztonságban van.

Csak saját mobilról, laptopról fizess!

Az egyik legfontosabb szabály: csak a saját eszközeiden fizess bankkártyával! Ma már okostelefonon keresztül is rendezheted a közüzemi számláidat, bevásárolhatsz, rendelhetsz az internetről jóformán bármit, vagyis nem törvényszerű, hogy otthonról intézned az online fizetést. Arra is ügyelj, hogy ha mobilról bankolsz, a vonatkozó applikációt mindig a szolgáltató oldaláról töltsd le, mert sok, az eredetihez ránézésre hasonlító appot találhatsz, amiket valójában adathalászatra terveztek. Ismeretlen, nyilvános gépeken ne add meg a bankkártyád adatait, és hotspoton, nyílt wifin keresztül is mellőzd az online bankkártyás fizetést!

Nézd meg milyen oldalon használod a bankkártyádat!

Sok oldal nem az, aminek látszik: vagyis előfordulhat, hogy épp azt gondolod, a telefonszámládat fizeted be, miközben egy adathalász oldalon vagy. A számlád teljesítésére vonatkozó felszólítás érkezhet e-mailen is, ami első ránézésre hasonlíthat a valódi számlalevelekre. Nézd meg alaposan, hogy mikor mire kattintasz, olvasd el a szöveget, mert az adathalász levelek sok esetben magyartalanok és tele vannak helyesírási hibákkal. A legjobb, ha nem a levélből kattintasz a linkre, hanem te magad írod be a böngésző címsorába az oldal címét, amit elmenthetsz a kedvencek közé, így biztos, hogy mindig jó helyre irányít majd.

Ellenőrizd a böngésző címsorát!

Az előbbi ponthoz tartozik az is, hogy ha online vásárolsz ruhát, cipőt, táskát, bármit, akkor azért, hogy elkerüld a kellemetlen meglepetéseket, győződj meg arról, hogy a böngésző címsorában az adott szolgáltató, webshop neve előtt látod-e a https:// előtagot, vagy egy zárt lakatot. Ha egyszerű http:// előtagot látsz, „s” betű nélkül, az azt jelenti, nem titkosított a böngésző, ilyenkor rendszerint üzenetet is kapsz, miszerint nem biztonságos a további művelet. Ezekben az esetekben ne légy könnyelmű, és ne add meg a kártyád adatait, mert számos ál webshop, álcázott adathalász oldal létezik.

Ne tárold a bankkártyád adataidat a gépeden!

Lehet, hogy sokkal egyszerűbb egy szimpla Ctrl + C és egy Ctrl + V billentyűkombinációval kimásolni és beilleszteni a bankkártya hosszú számsorát, mégsem jó ötlet lementeni. Fokozottan igaz ez az a háromjegyű érvényesítő kódra, azaz CVC2 vagy CVV2 kódra: ez a kártyád hátoldalán található számsor utolsó 3 számjegye, amivel érvényesíted az internetes vásárlásokat. Egyetlen bankkártyádhoz tartozó adatot se tárolj a gépeden, a felhőbe se mentsd le, mivel ha feltörik a fiókodat, bárki visszaélhet az adataiddal, és rendelkezhet a számládon lévő pénzzel. Pláne ne küldd el a bankkártyád adataid e-mailen senkinek, soha – akkor sem, ha olyannak küldenéd, akiben bízol, mert az e-mail fiókod feltörésével szintén hozzájuthatnak illetéktelenek az adatokhoz.

Kapcsold ki az automatikus kitöltést!

Amikor online fizetsz bankkártyával, miután beírtad az adatokat, neked is felugrik egy kis ablak azzal a szöveggel, hogy szeretnéd-e lementeni őket. Ha az internetes fizetést szeretnéd biztonságosan bonyolítani, még véletlen se pipáld be azt, hogy a rendszer megjegyezze a bankkártyád adatait. Az automatikus kitöltés a bankkártyás fizetésnél könnyedén visszaüthet még akkor is, ha a saját laptopodat, mobilodat használod – ha nyílt hálózatra csatlakozol, könnyen az adathalászok csapdájába eshetsz.

Kérj biztonsági kódot!

Ha igazán biztosra akarsz menni, akkor kérd, hogy az internetes bankkártyás fizetésekhez a bankod küldjön egy kódot tartalmazó SMS-t a telefonodra. A vásárlás véglegesítéséhez, jóváhagyásához ezt a kódot kell beírnod. Ma már a legtöbb szolgáltatónak, webáruháznak van ilyen biztonsági eleme, de ha olyan helyen fizetsz, ahol nincs meg ez a szűrő, akkor feltétlen állíttasd be a számlavezető bankodnál, hogy minden pénzmozgásról kapj értesítést SMS-ben!

Mindig légy up to date!

Mindig telepítsd a telefonodra és a számítógépedre is a frissítéseket! Ez azért fontos, mert naponta jönnek ki újabb, fejlettebb vírusok, így a készülékeidnek is naprakésznek kell lenniük, hogy biztonságban tudhasd az adataidat, és ezzel együtt a pénzedet is.

Exit mobile version