Ez az igazi olasz kávé titka – Így készíts krémes és aromás olasz kávét!

nlc | 2019. November 12.
Amikor az olaszok kávéról beszélnek, az szigorúan az espressót jelent. Nem latte macchiatót, nem melange-ot, és nem is tejeskávét, hanem espressót. Az espresso elkészítése külön technikát igényel, nemkülönben a fogyasztása: akár az asztalnál ülve, akár a pultnál, de semmiképp sem elvitelre!

Az olasz kávéfogyasztási szokások nemcsak országonként, de még Olaszországon belül is eltérőek. Szicíliában, Nápolyban inkább törökösebb, kesernyésebb, koncentráltabb a kávé, és egészen fekete. Északon, az olasz kávé egyik legfontosabb központjában, Velencében pedig sokkal lágyabb, selymesebb az íze. Egy azonban mindegyikben közös: a minőség minden olasz számára rendkívül fontos, a tökéletes espressóhoz pedig tökéletes kávéfőzőgép is kellett, amit már több mint 100 éve megalkottak.

Egy kis kávégép-történelem

Miután a 16.-17. században, Európában is elterjedt a kávé, a nedű rajongói hamar felismerték, hogy a kávé őrölésének, pörkölésének, valamint a főzésének a módja kulcsfontosságú. Éppen ezért egyre több olasz kísérletezett pörkölő- és kávéfőzőgépek megalkotásával, majd a 19. századi olasz ipari forradalomnak és az olaszok kávéimádatának köszönhetően megjelent a kazános rendszerű kávéfőzőgép. A gép 30 másodperc alatt főzött le egy adag kávét, amit 1901-ben Luigi Bezzera 1901-ben szabadalmaztatott – az ő nevéhez fűződik az espresso is. Bezzera óta az olaszoknak a kávé az espressót jelenti. Bezzera gépét fejlesztette tovább Desidero Pavoni, aki a mesterrel együtt megalkotta az Ideal nevű kávégépet, 5 évre a prototípus megjelenése után. De a víz még mindig túl forró volt, a kávé pedig emiatt túl keserű.

Giovanni Achille Gaggia tovább finomította az Idealt, amibe egy rugós csapszelepet szerelt, így megakadályozta a víz túlforrósodását, és ez által a gép maximum csak 90 fokos vizet engedett át a kávén. A kevesebb tannin miatt lágyabb lett a kávé íze, és a tetején létrejött az olasz kávék védjegye, a krémes hab.

Mitől jó az olasz kávé?

Egy finom kávéhoz természetesen elengedhetetlen a megfelelő minőségű kávé, a megfelelő pörkölés és a főzés. Hivatalosan forráspont alatti a víz hőmérséklete, ami az espresso kávét főzi, a vizet pedig 9 bár nyomáson préselik át, és rendszerint 20-25 másodperc az az idő, amíg a nedű elkészül. A sűrű és erőteljes aromájú espresso tetejét minden esetben krémes hab fedi, vékony rétegben, ez a crema. Ha espressót kérsz, azt szabályosan 70 ml-es csészében szolgálják fel, amiben körülbelül 30 ml kávé gőzölög. Ha dupla élvezetre vágysz, kérhetsz espresso doppiot is, ami dupla espressót jelent. Persze, nem csupán magában ihatod az erős feketét: ha habosított tejjel innád, akkor espresso macchiatót rendelj, de ha igazán erős kávéra vágysz, a ristretto a neked való! A ristretto, bár ugyanannyi vízből készül, mint az espresso, csupán 20 ml, azonban sűrűbb és erőteljesebb.

De az espressón kívül természetesen, számos kávéfajta létezik, amit az olaszok készítenek. Ilyen a caffe latte, ami espresso kávé forró tejhabbal, vagy a latte macchiato, amivel már tejet és tejhabot is kapsz. Először a forró tejhabot öntik ki a hosszú üvegpohárba, ez után következik az espresso, ami a tejhab és a tej közé érkezik. A capuccino – amit az olaszok rendszerint csak reggel, vagy maximum a délelőtti órákban isznak – egyenlő arányban tartalmaz espressót, tejet és tejhabot. Sokan szeretik még az amerikai katonáknak felszolgált americanót vagy más néven lungot, ami valójában espresso egy adag forró vízzel lágyítva.

Exit mobile version