Tekintély és fényűzés a tányéron: elnöki porcelánok a Fehér Házban

nlc | 2020. November 09.
A Fehér Házban régi hagyománya van az elnöki porcelánnak, amelyeket a hivatalos eseményeken használnak. Mutatjuk a legérdekesebbeket.

A Fehér Házban több mint 200 éve hagyomány, hogy a hivatalba lépő amerikai elnök legtöbbjének egyedi porcelán étkészletet is készítenek. Ezeket a különleges tányérokat, bögréket és tálakat használják a hivatalos eseményeken. Mutatjuk a legszebb és legérdekesebb elnöki porcelánokat, kattints a képre, és megnyílik a galéria.

MonroeChina

Az első elnöki porcelán étPárizsban készítették az Egyesült Államok 5. elnöke, James Monroe megrendelésére, aki 1817 és 1825 között volt hivatalban (Fotó: Wikipedia)

1205px-Lincoln_White_House_service_set_1861_-_Smithsonian_Museum_of_Natural_History_-_2012-05-15

Abraham Lincoln felesége, Mary Todd Lincoln volt az első first lady, aki nagy szerepet játszott az elnöki porcelánok dizájnjának kialakításában, neki köszönhető a solferinónak nevezett lilás árnyalat (Fotó: Wikipedia)

Wilson-343

Woodrow Wilson 1913 és 1921 között volt az USA 28. elnöke. A kékben és aranyban játszó elnöki porcelán étkészlete volt az első, amelyet az Egyesült Államokban gyártottak (Fotó: Wikipedia)

Truman_White_House_china

Harry S. Truman szeladonzöld porcelánjait a frissen felújított fehér házi állami étkező színeihez igazították (Fotó: Wikipedia)

Reagan-343

Ronald Reagen feleségének, Nancy Reagennek a kedvenc színe a skarlátvörös volt, ami látszik is a hivatalos elnöki porcelánokon. Az egyre nagyobb fehér házi vendéglátások miatt 4730 darabot rendelt belőle a Lenox cégtől (Fotó: Wikipedia)

George_W._Bush_White_House_state_china

George W. Bush felesége, Laura Bush választotta ezt a mintát az elnöki tányérokra, mert bármilyen virágdíszítéssel jól mutat (Fotó: Wikipedia)

Obama_china_service_plate_2015

Barack Obama hivatalos étkészletének egyes darabjain az arany mellett feltűnik a Kailua kéknek nevezett szín, ami utalás arra, hogy az elnök Hawaiin született (Fotó: Wikipedia)

(Kiemelt kép: Photo by PAUL J. RICHARDS / AFP)

Exit mobile version