Ezt érdemes tudni a Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosításról

nlc | 2024. Március 11.
Nem hallottál még az MFO-ról? Vacillálsz, hogy milyen lakásbiztosítást válassz? Ez a lakásbiztosítási típus lehet, hogy épp neked lesz ideális.

Mi az a Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítás?

Az MFO-t a Magyar Nemzeti Bank (MNB) vezette be 2019-ben a Minősített Fogyasztóbarát rendszer részeként azzal a céllal, hogy olyan fogyasztóbarát szolgáltatást nyújtó biztosítások közül választhassunk, amelyek egységes feltételeknek felelnek meg.  A fogyasztóbarát szolgáltatáshoz tartozik például, hogy széles körű alap és kiegészítő biztosítási fedezeteket és ügyfélbarát kárrendezést vehetünk igénybe. Ez a rendszer lehetővé teszi, hogy a lakásbiztosítások átláthatóbbak, összehasonlíthatóbbak és ezáltal jó ár-érték arányúak legyenek, miközben a minősítés garantálja, hogy a biztosítás megfelel az MNB szigorú előírásainak.

Az MFO egyik előnye, hogy már az alapcsomagja is védelmet nyújt az ingatlanunkat és az ingóságainkat (pl. berendezési, háztartási, személyes tárgyainkat) veszélyeztető sokszor nagy veszteségeket  okozó károkra, mint például a tűzkárok, a viharkárok, a villámcsapás, a jégverés vagy az árvíz. Az ilyen elemi károk mellett tartalmazza a leggyakrabban előforduló vízkárokat, mint a beázás, csőtörés, vagy az elfolyt víz miatti veszteség térítése. Ezzel az alapcsomaggal fel lehet készülni a betöréses lopás okozta károkra ugyanúgy, mint a besurranásra, üvegtörésre, vagy akár a felelősségi károkra. Emellett az alapcsomagot saját és családunk igényei szerint alakíthatjuk akár lakásban, akár kertes házban lakunk. Biztosíthatjuk kerti bútorainkat, féltve ápolt dísznövényeinket, de választhatunk olyan fedezetet is, amely a lakóépület külső falának összefestéséből eredő károkat téríti.

A fogyasztóbarát otthonbiztosítással ráadásul nemcsak a vagyontárgyaink, hanem a családunk biztonságát is növelhetjük, mivel az alapfedezeteket a világ egészére kiterjedő családi életbiztosítással és balesetbiztosítással is kiegészíthetjük.

A fogyasztóbarát jelleg további tényezői, hogy ez a konstrukció:

·        rugalmasabban felmondható

·        károsodott vagyontárgyainkat azoknak az új értékén téríti meg

·        gyors kárrendezést tesz lehetővé

A gyorsaság azt jelenti, hogy a biztosító 2 napon belül felveszi a kapcsolatot az ügyféllel, és a bejelentéstől számított 5 munkanapon belül a kárszemlére is időpontot ad. Maga a szemle, illetve a kárkifizetés pedig az utolsó szükséges dokumentum beérkezését követő 5 munkanapon belül meg is történik.

Gyorsított kárrendezés történik olyan esetekben is, amikor a kár összege 100.000 forint alatti, illetve az úgynevezett kiemelt károk esetén. Ide tartoznak a károsult életét, egzisztenciális helyzetét veszlyeztető károk, amilyen például az épület összeomlása, lakhatatlanná válása.

Mikor érdemes MFO-t választani?

Leginkább akkor ajánljuk, ha olyan biztosítást keresel, amely a piacon elérhető hasonló típusokkal könnyen, gyorsan, egyszerűen összehasonlítható. Valamennyi fogyasztóbarát termék alapcsomagja ugyanazokat a fedezeteket tartalmazza, ha ezeken kívül bármilyen biztosítási igényed van, az  bejelölhető az MNB  összehasonlító felületén. Azt tartsd szem előtt, hogy ilyen biztosítást csak olyan ingatlanra lehet megkötni, ahol életvitelszerűen élsz, tehát abban az esetben, ha például nyaralót szeretnél biztosítani, más opciót kell választanod.

Érdemes az otthonod adottságai és a saját igényeid alapján dönteni. A kalkuláció során jelöld be pontosan, hogy milyen kiegészítő fedezetekre van szükséged, így pontos képet kaphatsz a számodra elérhető lakásbiztosítási termékekről!

A név kötelez. Az Allianznál 130 éve gondoskodunk ügyfeleinkről. Magyarországon több mint másfél millióan bízták ránk legnagyobb értékeiket, legyen szó vagyon-, élet- és egészségbiztosítástól kezdve egészen a vagyonkezelési szolgáltatásokig. Mit mondanak ügyfeleink? Érdemes elolvasni oldalunkon.

Exit mobile version